Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koniec vlády úradníkov. Čo budú robiť "starí" ministri?
Zdielať na

Koniec vlády úradníkov. Čo budú robiť "starí" ministri?

BRATISLAVA / V stredu 25. októbra odovzdali ministerské agendy, o polnoci sú bez ochrankára. Mnohí členovia úradníckej vlády hovoria, že 5 a pol mesiaca v ministerských kreslách ich mnohému naučilo. Niektorí sa tešia na vytúžený oddych s rodinou, iní vo štvrtok začali svoj pracovný deň na pôvodnom pôsobisku.

​Hlavný ekonóm NBS sa vrátil do kancelárie, ktorá na neho čakala prázdna 5 a pol mesiaca, kým mal neplatené voľno, aby mohol zastávať post ministra. Veľa sa vraj naučil a nástupcovi nechal plán, ako sa vyhnúť katastrofe vo verejných financiách. "Podstatný rozdiel bol, že moja práca bola pod podstatne väčším drobnohľadom verejnosti a médií. Tých kamier a svetiel bolo podstatne viac ako v tejto bežnej práci," opísal Michal Horváth, exminister financií SR. Oddychovať ale neplánuje. 

Odchádzajúci ministri hovoria, že mať vodiča Úradu na ochranu ústavných činiteľov znamená rýchlejšiu cestu do práce. "Je to rozdiel hlavne v tom, že sa človek musí prebojovať cez bratislavskú dopravu," uviedol Miroslav Wlachovský, exminister zahraničných vecí SR. Ešte lepšie ale podľa nich je si zasa šoférovať a púšťať svoju obľúbenú hudbu vo vlastnom aute.

Exminister obrany a exminister zahraničných vecí sa ráno vrátili do svojich funkcií na rezort diplomacie. Exminister obrany sa sem vracia po 3,5 roku, keďže na ministerstve už predtým riešil bezpečnostnú politiku a aj preto pôsobil na obrane. Čo nové sa ako minister naučil? "Že aj za 20 minút sa dá urobiť strašne veľa, že sa nie vždy rozhodujete medzi dobrou a zlou alternatívou, ale často si vyberáte len zo zlých alebo úplne zlých. Asi najviac sa ale teraz teším na tú dovolenku," priblížil Martin Sklenár, exminister obrany.

Miroslav Wlachovský sa vrátil iba na krátko. Najprv si chce užiť dovolenku a potom odísť do súkromného sektora. "Vzhľadom na tú predvolebnú rétoriku, ktorú prezentoval dnes už premiér Robert Fico, najmä čo sa týka Ukrajiny, tak tam sa my názorovo odlišujeme. Ja si myslím, že majú dostať šancu ukázať, ako to so zahraničnou politikou Slovenska myslia," vyhlásil Wlachovský.

Exminister zdravotníctva sa vracia na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a aj exminister pôdohospodárstva je od štvrtka opäť šéfom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. "Vzhľadom k tomu, že ja som bol na funkciu ministra vypožičaný, oddych minimálny ale nasadenie bude pokračovať," uviedol Jozef Bíreš, exminister pôdohospodárstva SR.

​Exminister hospodárstva Peter Dovhun mal vo štvrtok ešte pracovný deň a bol hosťom konferencie. "A potom dúfam, že ma čaká niekoľko dní alebo týždňov dovolenky. Verím tomu, že zaslúženej ako pre telo, tak aj pre dušu," priblížil Dovhun.

Exministerka kultúry neplánuje návrat do Prahy. "Moje prvé kroky teraz vedú k rodine, ale určite zostávam na Slovensku. Myslím si, že som získala tak veľa skúseností a taký nový pohľad na kultúru, že by som ich rada využila zas v inej pozícii," uviedla Silvia Hroncová, exministerka kultúry.

No a expremiér zatiaľ dlhodobé plány neavizoval. "Určite si dám taký veľmi dlhý beh, ktorý mi vyčistí hlavu. Teším sa samozrejme na rodinu, lebo som s nimi v uplynulých mesiacoch strávil pomerne málo času," uzavrel expremiér Ľudovít Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy