Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Budeme kúriť pieskom? Technológiu vyvíjajú zahraniční aj slovenskí vývojári
Zdielať na

Budeme kúriť pieskom? Technológiu vyvíjajú zahraniční aj slovenskí vývojári

BRATISLAVA / Mnohí z vás ste už určite na dovolenke pri mori zakúsili, čo je to vybehnúť naboso na rozpálený piesok. A možno vás prekvapilo, že pár centimetrov hlbšie už bol celkom svieži. Tieto vlastnosti piesku využili viacerí vedci na to, aby vymysleli batériu na uskladňovanie slnečného tepla. V lete, keď je tepla priveľa, ho uskladnia do piesku a potom v zime spotrebujú. Technológiu pre rodinné domy vyvíjajú fínski, českí a aj slovenskí vývojári.

Piesok je lacný a znesie vysoké teploty

Slnko a taký obyčajný piesok môžu pre naše domácnosti zabezpečiť dostatok tepla počas zím na niekoľko desiatok rokov. "Piesok ako hmota, do ktorého môžeme uskladňovať teplo, má jednu vysoko fantastickú výhodu - nevybuchne," priblížil Michal Masaryk, energetik strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Piesok znesie aj tisíc a viac stupňov bez toho, aby nebezpečne reagoval alebo menil svoje chemické a fyzikálne vlastnosti. A navyše ako surovina je veľmi lacný. Aj preto inšpiroval vedcov pri hľadaní nového prototypu batérie, ktorá by bola schopná ukladať teplo pri extrémne vysokých teplotách. "Návrh, s ktorým pracujeme my, používa pieskový akumulátor, ktorý sa postupne nabíja až na približne 400 stupňov," uviedol Masaryk.

Nakumulované teplo môže domácnosť spotrebúvať počas zimy

​Na podobnom akumulátore pracujú aj fínski vedci a českým sa už podarilo predstaviť aj hotovú technológiu. Kontajnery s pieskom o množstve okolo 100 kubíkov, ktoré sú uložené v zemi, nabíja slnečná energia alebo prebytková elektrina. Nakumulované teplo najmä počas leta potom môže domácnosť spotrebúvať počas zimy. Teplo v nej vydrží podľa českých výrobcov 7 mesiacov a straty sa pohybujú do 10 percent.

Pieskové akumulátory majú mať životnosť 50 rokov. Kompletná česká technológia je ponúkaná za cenu zhruba 60 tisíc eur. Slovenská piesková batéria ale bude zrejme lacnejšia. "To by sa dalo celé postaviť za niekoľko tisíc eur, rozhodne menej ako desať tisíc eur," uviedol Masaryk. A pokiaľ bude na trhu viacero dodávateľov takejto zelenej energie, časť nákladov bude možné uhradiť z európskych alebo štátnych fondov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy