Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Naši severní susedia budú strážiť hranice minimálne do 2. novembra
Zdielať na

Naši severní susedia budú strážiť hranice minimálne do 2. novembra

ZAMAGURIE / Poliaci budú strážiť slovensko-poľské pohraničie minimálne do 2. novembra. Zamagurie tak nemá ani jeden oficiálne otvorený priechod pre automobilovú dopravu. Mnohé poľsko-slovenské väzby či už rodinné alebo pracovné, sa tak na istý čas skomplikovali.

"Horšie ako za komunizmus," vyjadril sa miestny podnikateľ Róbert Kurnát. Z Lysej nad Dunajcom sa pre uzatvorený priechod s Niedzicou vytratil život. Keď prichádzate ráno k betónovým panelom, na ceste vás sprevádzajú jelene a srny. Krásny kraj ale smutné rozhodnutia, ktorým málokto rozumie.

​Jacek je Poliak, no pracuje na slovenskej strane. Každé ráno sa vyberie niekoľko kilometrov pešo. Na našej strane ho už s autom čaká jeho zamestnávateľ. "Každé ráno musíme takto, lebo inak by nemal, kto robiť," vysvetlil Róbert Kurnát. Malgrzata je Poľka, ktorá žije na Slovensku 20 rokov. Nová fotografia na poľský občiansky preukaz je v týchto dňoch dobrodružnou misiou.

​Paradoxne, pár kilometrov od prísne stráženého priechodu ozbrojenými príslušníkmi armády je pešia lávka, ktorá spája slovenskú a poľskú časť. Z Červeného kláštora do Nižných Šromoviec vedie lávka pre peších no a na jej konci vás nečaká žiadna hraničná kontrola. "Hlavný veliteľ Pohraničnej stráže môže vo zvlášť odôvodnených prípadoch povoliť osobám a dopravným prostriedkom prekračovať štátnu hranicu na iných miestach. Akékoľvek iné miesto a prekročenie poľsko-slovenských hraníc sa považuje za nelegálne," uviedol v stanovisku Tomasz Jarosz (Jednotka Karpatskej pohraničnej stráže).

Štáb TV JOJ sa pýtal aj na zadržaných nelegálnych migrantov. Hovorca pohraničnej stráže skonštatoval, že na hraničnom priechode Lysá nad Dunajcom nezadržali od 4. októbra ich príslušníci doposiaľ ani jedného.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy