Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V tejto obci pribudnú nové vykurované stany pre migrantov
Zdielať na

V tejto obci pribudnú nové vykurované stany pre migrantov

Archívna reportáž

PREŠOV / Dva vykurované stany pribudnú v obci Ľubotice pre migrantov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Prešove. Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov, Terézia Rácová, ide o preventívne opatrenie, ku ktorému sa pristúpilo z dôvodu blížiaceho sa zimného obdobia. O súčinnosť pri zabezpečení humanitárnej pomoci pre tranzitujúce osoby bolo mesto požiadané zo strany Ministerstva vnútra SR.

"Po vzájomnej dohode budú do konca tohto týždňa v blízkosti areálu cudzineckej polície na súkromnom pozemku na Ľubochnianskej ulici v Ľuboticiach postavené dva vykurované stany. Poskytne ich Ministerstvo vnútra SR," uviedla Rácová.

Ako povedala v utorok, 17. októbra, bol v rámci pomoci týmto ľuďom ako dočasné útočisko sprístupnený menší súkromný objekt v nájme OZ Podaj ďalej, v blízkosti areálu cudzineckej polície. Je tam k dispozícii niekoľko postelí, deky, základné potraviny a hygienické potreby. Dobrovoľní hasiči zabezpečujú prípravné práce v rámci úpravy priestorov.

Súčinnosť poskytuje na základe dlhoročnej zmluvnej spolupráce s obcou Ľubotice aj Mestská polícia Prešov, rovnako Policajný zbor a niekoľko dobrovoľníkov. "O pohybe tranzitujúcich osôb a ich monitoringu na našom území informovala aj Mestská polícia Prešov na svojej webovej stránke," dodala Rácová.

Stany pribudnú aj v ďalších mestách

Ministerstvo vnútra SR je zodpovedné za zadržiavanie a zabezpečovanie vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou. Na svojej Facebookovej stránke uviedlo že v najexponovaných okresoch poskytuje samosprávam pomoc pri zabezpečovaní potrebných opatrení. Banskej Bystrici poskytlo dva stany a ohrievače, prikrývky a núdzové postele. "Pre potreby zraniteľných osôb mesto vyčlenilo priestor vo vnútri budovy vedľa postavených stanov," uviedlo ministerstvo.

V Bratislave, konkrétne vo Vajnoroch, taktiež buduje dočasné núdzové prístrešie, mimo obývaného územia. "Toto prístrešie bude určené pre niekoľko desiatok tranzitujúcich osôb, prioritne pre zraniteľné skupiny zahŕňajúce matky s deťmi, či staršie osoby. Zabezpečené budú potreby núdzového prenocovania a v spolupráci s neziskovými organizáciami bude zabezpečené jedno teplé jedlo denne a základné zdravotné ošetrenie," píše ďalej ministerstvo. Doplnilo, že pozoruje pokles zadržaní tranzitujúcich osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy