Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Škola síce má riaditeľa, ale nemá žiakov. Obec ho aj tak musí platiť
Zdielať na

Škola síce má riaditeľa, ale nemá žiakov. Obec ho aj tak musí platiť

KOLONICA / Základná škola na východe Slovenska, do ktorej nechodí ani jeden žiak, iba riaditeľ. V tejto zvláštnej situácii sa škola ocitla začiatkom septembra. Na vyučovanie totiž neprišlo toľko žiakov, koľko bolo v apríli zapísaných. Trend rušenia základných škôl v tejto časti Slovenska stúpa a medzi školy, ktoré tam už zatvorili, pribudne ďalšia.

Namiesto učenia, triedi dokumenty

"Je to taká zvláštna situácia, že som tu sám v celej budove. Žiaci tu nie sú a ja som stále riadite," uviedol Ivan Bandurčin, riaditeľ ZŠ v Kolonici. Namiesto toho, aby učil, prichádza každý deň do riaditeľne, kde triedi a pripravuje dokumenty do štátneho archívu. "Stále som zamestnanec so stálym platom bez ohľadu na to, že nemám konkrétnu vyučovaciu povinnosť žiakov. To je vlastne prekážka na strane zamestnávateľa, to nespôsobil nikto," priblížil Bandurčin. "Nás to aktuálne ničí finančne, lebo máme riaditeľa, ktorého platíme. Kým sa škola nezruší, tak ho musíme platiť," doplnil Matúš Leňo, starosta obce Kolonica.

Vyučovanie tu tento školský rok trvalo približne týždeň

Dôvodom bolo to, že z desiatich zapísaných žiakov prišlo na vyučovanie iba 6. Rodičia sa rozhodli pre iné školy v okolí a každý z nich mal na to vlastný dôvod. Problémy škole ale spôsobilo najmä zlé načasovanie. "Človek keby vedel, ako sa situácie vyvinie, tak nielen ja, ale aj všetci ostatní sa mohli inak zariadiť. Myslím tým, keby tie informácie prišli už počas letných prázdnin," ozrejmil Bandurčin. "Tá situácia je pre obidve strany nepríjemná. Aj pre nás ako pre zriaďovateľa, aj pre neho ako riaditeľa, ale problém je na našej strane, lebo my sme nezabezpečili deti," priblížil Leňo.

Nájsť si prácu v novej škole nebude ľahké. Väčšina základných škôl už má pedagogický kolektív kompletný. "Tak hľadám, obzerám sa, pýtam sa. Ale to načasovanie bolo strašné," povedal Bandurčin.

Posledné slovo bude mať ministerstvo školstva

Žiadosť o vyradenie zo siete škôl už obec odoslala. "Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR prijalo dňa 4. októbra 2023 žiadosť obce Kolonica o vyradenie základnej školy s materskou školou zo siete škôl a školských zariadení SR .V súlade so zákonom o správnom konaní vo veci prebiehajú správne konania," informovala Veronika Proner, hovorkyňa Ministerstva školstva SR.

Dalo by sa rušeniu základných škôl na východe Slovenska predísť?

To sa v duchu pýta zrejme každý riaditeľ aj každá obecná samospráva. Stúpajúci trend ich zatvárania ovplyvňuje množstvo faktorov. Tým najpodstatnejším sú zrejme odchody samotných rodičov za prácou niekde inde. "Celkovo tá situácia nie je ružová, pretože majú existenčný problém a počet tých žiakov stále klesá," uzavrel Bandurčin.

Súvisiace články