Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vyšetrovatelia okolo Čurillu získali status chráneného oznamovateľa
Zdielať na

Vyšetrovatelia okolo Čurillu získali status chráneného oznamovateľa

BRATISLAVA / Obvinení vyšetrovatelia NAKA známi ako Čurilovci získali status chráneného svedka. Budúci minister vnútra tak nebude môcť na nich nijako siahnuť. Pre TV JOJ to potvrdil ich advokát Peter Kubina. Informáciu ako prvý priniesol Denník SME.

Zámer nominovaného kandidáta na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštóka o personálnych zmenách aj o ukončení vojny v polícii tak dostáva trhliny. "Ten zákon je v tomto jasný. Tam platí to, že nemožno proti nim urobiť žiadne odvetné opatrenie bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov. Tie opatrenia sú definované pomerne široko. Zahŕňajú v podstate čokoľvek, čím by oni boli nejak pracovno-právne postihnutí," priblížil Kubina.

​Ak by chcel niekto proti nim zasiahnuť, musí preukázať, že to nemá súvis s okolnosťami, ktoré sa týkajú ich výpovede či trestného oznámenia. "Keby to chcel niekto urobiť, tak musí požiadať úrad o súhlas. Ten úrad dá zas inú možnosť sa vyjadriť, prebehne tam normálne správne konanie a úrad rozhodne, či súhlas udelí alebo neudelí," ozrejmil Kubina.

​Status ochrany mala Čurilovcom udeliť špeciálna prokuratúra na základe ich žiadosti. "Niektorí podali trestné oznámenie, prípadne vypovedali ako svedkovia, teda poskytnutie tejto ochrany bolo odôvodnené. A keďže o tú ochranu požiadali, tak ju aj dostali. V takýchto prípadoch, keď sú splnené podmienky, tak tam ani nie je o čom rozhodovať," uviedol Kubina. Teraz tak bude na nich dohliadať Úrad na ochranu oznamovateľov, ktorému šéfuje Zuzana Dlugošová.

Súvisiace články