Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nízka hladina Dunaja zastavila lode. Komárno sa to snaží využiť
Zdielať na

Nízka hladina Dunaja zastavila lode. Komárno sa to snaží využiť

KOMÁRNO / Nízka hladina Dunaja zatiaľ síce neprekročila historické minimum z roka 1909, ale už zastavila výletné lode. Ich hlboký ponor a plytké brody môžu viesť k nehodám. A tak kým nenaprší na hornom toku Dunaja, môžu si turisti pozrieť napríklad Komárno, kde práve kotvia.

Výskyt brodových úsekov neumožňuje plavbu výletných lodí po Dunaji, preto mnohé z nich parkujú pri Komárne neplánovane. Nízky vodný stav na jeho slovenskom úseku pretrváva už druhý týždeň. "Nie je dosť vody, stačí len sprchovanie. Meníme si pasažierov – z inej lode ich privezú sem autobusmi a našich vzali dole," skonštatoval kapitán jednej z lodí Costica Zamfir.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva v Komárne, Mariána Molnára sa mesto snaží využiť, aby títo pasažieri prišli do mesta. Mesto v tomto prípade oslovovalo lodné spoločnosti a dokonca aj rozdávali letáky.

Pri Komárne bol v utorok vodný stav 80 centimetrov, čo znamená hĺbku pri vodočte, v stredu by mal klesnúť ešte o centimeter. Hydrologická situácia na vodomernej stanici Devín bola 122 centimetrov. "Do 26. októbra sa neočakávajú výrazné zrážkové úhrny na hornom úseku Dunaja. Preto očakávame naďalej ustálenosť až mierny pokles hladiny Dunaja, na konci týždňa sa bude v Devíne blížiť k 100 cm," uviedla vedúca odboru hydrologickej predpovede SHMÚ Danica Lešková.

Pasažieri 5* lodí si tak môžu nečakane pridať ďalšiu destináciu - Komárno. Aj keď ulice mesta v týchto dňoch zatiaľ nepreplnili."Väčšina pasažierov odcestovala autobusom do Budapešti, večer sa vrátia, ale nám sa nechcelo, radi si Komárno pozrieme aj počasie s nami spolupracuje,"  uviedol nami oslovený turista.

Ťažká konkurencia?


"Na týchto hoteloch plávajúcich títo turisti majú zabezpečený všetok komfort, čiže snažíme sa, oslovujeme ich, aj ľudia chodia, aj do Pevnosti už chodia, ale musíme povedať, že sa nachádzame v priestore medzi Budapešťou, Bratislavou a Viedňou a ťažké je konkurovať," myslí si mestský poslanec Molnár.

Plavba po Dunaji napriek nízkej hladine zostáva možná, avšak  kapitáni musia prispôsobiť ponor lode vodnému stavu i hláseným brodom."Na základe odporučení Dunajskej komisie. Pri neodhadnutí a neprispôsobení ponoru plavidiel nastáva riziko nasadnutia, alebo plavebnej nehody," povedala hovorkyňa dopravného úradu Lucia Patznerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy