Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Je východ Slovenska len pre dobrodruhov? Vyprázdnené domy počítajú v tisíckach
Zdielať na

Je východ Slovenska len pre dobrodruhov? Vyprázdnené domy počítajú v tisíckach

HORNÝ ZEMPLÍN / Kto chce vydržať žiť na východe Slovenska, musí byť trochu dobrodruh. Takto tamojší obyvatelia žartujú na vlastný účet. Mnohí v produktívnom veku odtiaľ odišli pracovať za hranice a dediny sa postupne vyľudňujú. Prázdnych domov a bytov Prešovskom kraji sú už desaťtisíce.

"Človek musí byť trošku dobrodruh aby tu vydržal žiť, lebo tu je ťažký život," tvrdí Peter Čopák, starosta obce Hostovice. Podľa Jany Glogovskej, starostky obce Michajlov je príčinou najmä nedostatok pracovných príležitostí. "To ľudí odrádza žiť v našom regióne, napriek tomu, že je krásny," povedala.

Každý dvadsiaty Slovák pracuje v zahraničí – to hovoria štatistiky. No a dôkazom je aj množstvo neobývaných domov, ktorých, najmä na východe pribúda. "U nás sú tiež neobývané domy, oni majú vlastníkov, ale žijú v mestách a sem chodievajú len na víkendy," vysvetlil starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. Starostka obce Michajlov hovorí, že hoci niektoré chátrajú, ľudia ich predať nechcú. "Či už ich k tomu niečo viaže, alebo majú tak veľmi radi tú dedinu, no nechcú to predať," uviedla.

Paradoxom je veľký záujem o nehnuteľnosti

Pritom záujem o kúpu nehnuteľnosti mimo mesta je obrovský. Potvrdzuje to aj starosta ďalšej obce. "Áno, je to pravda, je záujme hlavne o staršie domčeky, také gazdovského typu," potvrdil Čopák.

Hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder spresnila, že v Prešovskom kraji je takmer 36-tisíc neobývaných domov a najviac ich je v okresoch Prešov, Poprad a Kežmarok. Okres Snina má neobývaných vyše 2000 domov. Podobne je to aj humenskom okrese a len o čosi menej v medzilaboreckom. V mnohých dedinách si domy kupujú aj cudzinci. "Ja si myslím, že nie ej to tak celkom stratené, lebo je záujem o to, už len keď vidíte to čisté prostredie tak možno to je také lákadlo vrátiť sa naspäť," dodal Čopák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy