Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obnova domu zo štátnej výzvy? Na potvrdenie žiadosti si počkáte
Zdielať na

Obnova domu zo štátnej výzvy? Na potvrdenie žiadosti si počkáte

BRATISLAVA / Viac ako 12-tisíc žiadateľov sa ozvalo na prvé tri výzvy na Obnovu domov. Väčšina z nich poštou. Slovenská agentúra životného prostredia priznáva, že táto komunikácia je pomalšia ako elektronická. Navyše, ak musí od ľudí pýtať ďalšie a ďalšie dokumenty, ktoré nepredložili, poriadne sa predlžuje. Tak ako v prípade diváka televízie JOJ.

Pán Ľuboš z Renčišova v okrese Sabinov najprv sedem mesiacov ani nevedel, čo sa deje. V auguste sa mu ozvali, že má niečo doplniť. Odvtedy stále čosi dopĺňa. "Čo sa týka dĺžky hodnotení samotných žiadostí, je výrazne ovplyvnená tým či je žiadosť úplná," vysvetlil Matej Kerestúr, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia. Dom už majú zateplený. Dali do toho vlastné peniaze, ktoré si požičali v banke. Čakajú na to, čo bude a či to vôbec bude už deväť mesiacov. Považuje to za byrokraciu a už stráca trpezlivosť. "Štát má práva a človek má len povinnosti. A je to prvá výzva a už začína štvrtá a v podstate ja nemám peniaze z prvej výzvy," uviedol čakajúci žiadateľ Ľuboš Nežník. 

V týchto dňoch pánovi Ľubošovi zaslali zmluvu, teda tlačivo, že splnil podmienky. "Papierová komunikácia u nás trvá dlhšie," priznal generálny riaditeľ. Pátrali sme po tom, prečo je to tak. A presvedčili sme sa na vlastné oči. Pri každej poštovej zásielke sa zopakuje ten istý postup, obálka sa otvorí, musí sa zaregistrovať, všetky dokumenty sa naskenujú, uložia do systému a potom už príde k samotnému hodnoteniu. Nemerali sme čas jedného takého procesu, je však jasné, že pri tisíckach poštových zásielok ide o hodiny a hodiny práce.

Spúšťa sa štvrtá výzva projektu

Už v pondelok sa otvára štvrtá výzva, v ktorej je k dispozícii 190 miliónov eur. "Je tam limit 10-tisíc vygenerovateľných online formulárov. Ak to pôjde tak, ako tretia výzva, tak môžeme očakávať okolo 9-tisíc kompletných žiadostí," doplnil Kerestúr. Odhadom 80 percent z nich príde zrejme opäť poštou, rovnako ako pri predchádzajúcich výzvach.

Ako na nič nezabudnúť?

Aby sa ľudia vyhli tomu, že odovzdajú neúplnú žiadosť, zriadila Slovenská agentúra pre životné prostredie na sociálnej sieti informačný kanál. V piatok si počas dvoch hodín prostredníctvom neho pýtalo informácie viac ako 1500 ľudí. Vypísanú žiadosť na obnovu domu môžu ľudia zasielať okrem pošty aj prostredníctvom portálu eSlovensko a dokonca aj doniesť osobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy