Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ostať tu nechcú, návrat odmietajú, ďalej nemôžu. Na Slovensku uviazli stovky migrantov
Zdielať na

Ostať tu nechcú, návrat odmietajú, ďalej nemôžu. Na Slovensku uviazli stovky migrantov

BRATISLAVA / Pre zavedené kontroly na poľských, českých, rakúskych i maďarských hraniciach uviazli na Slovensku stovky migrantov. To prináša problémy mestách a obciam. Viceprezident Policajného zboru hovorí, že nie je v ich silách kontrolovať celú zelenú hranicu. Podobné je to aj v okolitých krajinách. Upozorňuje aj na to, že doklad, ktorý u nás migranti dostavajú, slúži len na registráciu.

O migrantov, ktorých vysadil vo štvrtok ráno neznámy prevádzač pri hraniciach s Poľskom, sa už postarali pracovníci charity.

V skupinke, ktorá sedela učupená a uzimená v lese, boli nielen muži, ale aj matky a spolu 10 detí, najmladšie má iba 9 mesiacov. "V takomto stave, keby zostali v prírode, tak to by nezvládli," uviedol starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák. A hoci odmietali pomoc, nakoniec aj dokonca s podporou prezidentky i ochotou spišskej charity nasadli podvečer do autobusu a noc už strávili v stacionári v Ľubochni.

"Obracali sa aj na policajný zbor, nie je to v kompetencii PZ postarať sa o migrantov, ak už boli prelustrovaní v databázach," informoval Damián Imre viceprezident Policajného zboru SR. Ako dlho sa tam zdržia, nevedno. Cieľom ich cesty bolo Nemecko.

Zatiaľ čo jedna skupina migrantov sa presúvala a dúfala, že po nich príde prevádzač, druhá už zakotvila. Cesta cez poľské hranice im nebola súdená a spoločný majú aj vysnívaný cieľ – Nemecko.

Situácia v Oščadnici

Skupina migrantov má svoj provizórny domov nad kysuckou dedinou Oščadnica. "S momentom zatvorenia českých a poľských hraníc sa objavili v našej obci," vyjadril sa starosta Oščadnice Marián Plevko. Obec im zabezpečila veľký stan, aby sa mali kde zložiť. "Začína sa problém s hygienou, budeme musieť pristúpiť k riešeniu situácie inak," dodal Plevko.

"Neviete si vôbec predstaviť, aké je to pre nás ťažké, môžeme aj zomrieť," povedal jeden z migrantov zo Sýrie. "Prišli sme s humanitárnou pomocou, doviezli sme pitný režim či pláštenky," avizovala Elena Tomašíková, riaditeľka ÚS ČK v Čadci.

Situácia v Nitre

V Nitre začali stavať stanové mestečko pre nelegálnych migrantov. Migranti sa doteraz pohybovali v okolí cudzineckej polície na kalvárii a zostával tam po nich neporiadok. Teraz ich budú voziť na nové miesto a tu aj vybavovať. Kapacita bude pre 100 osôb.

"Cieľom je vytvoriť prijateľné podmienky pre migrantov predvedených na vybavenie cudzineckou políciou," povedal Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR. Tá je povinná im následne vydať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenskej republiky.

"To nezakladá povinnosť SR prijať týchto migrantov v rámci readmisie. Je to len doklad, že sme ich registrovali a sú bezpeční. My v podstate s nimi nevieme robiť nič. Oni často ani neprijímajú pomoc," informoval Damián Imre. Viceprezident hovorí, že nie je v našich silách kontrolovať zelenú hranicu. Tí šťastnejší sa aj tak dostanú tam, kam majú namierené.

Situácia v Novoti

V garáži v Novoti ešte pred pár hodinami nocovali migranti, teraz je situácia úplne iná. Ešte vo štvrtok v garáži spalo približne 14 osôb a vedľa garáže bol aj drevený stôl s lavicami. Jedlo, ako aj provizórne bývanie im zabezpečili domáci a obecný úrad.

"Mali sme ich 22, všetci odišli. Pravdepodobne išli na vlak," vyjadril sa starosta Novote Dušan Jendrašík. Niektorí cudzinci prešli z Novote do Zákamenného. A 25 migrantov bolo aj na lúke medzi dedinami Sihelné a Rabča.

"Systém readmisných zmlúv bilaterálnych medzi jednotlivými štátmi by predpokladal, že si štáty budú odovzdávať migrantov, ale Európska komisia nepripúšťa reťazovú reakciu aj v zmysle návratovej smernice, ktorú sú všetky štáty povinné dodržiavať," uviedol viceprezident PZ SR Damián Imre. Znamená to pre všetky krajiny jedno a to isté – že nie je možné si migrantov medzi sebou vracať a ani ich vyhostiť v prípade, ak je v ich krajine napríklad vojnový konflikt alebo nestabilná situácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy