Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Slováci, ktorí odišli do zahraničia za lepšími podmienkami - vrátia sa ešte niekedy na Slovensko?
Zdielať na

Slováci, ktorí odišli do zahraničia za lepšími podmienkami - vrátia sa ešte niekedy na Slovensko?

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / "Moja mama sa rozhoduje medzi tým, či si kúpi jedlo alebo lieky. Ja tak žiť nechcem". To sú slová muža z východného Slovenska, ktorý hovorí, že aj toto bol dôvod prečo odišiel do zahraničia. Štatistiky ukazujú, že v čase sčítania býval takmer každý dvadsiaty Slovák v cudzine. V nasledujúcej reportáži sa dozviete, kto sú slovenskí ekonomickí migranti a z ktorých okresov ľudia odchádzajú najviac.

"Moja mama má teraz na výber – buď si kúpi jedlo alebo lieky. Ja klobúk dávam dole pred tými ľuďmi, ktorí tam dokážu prežiť," uviedol Juraj Latta, Slovák žijúci v Nórsku.

Juraj pochádza zo Sniny a pracuje v Nórsku ako vodoinštalatér. Má dve dcéry a o návrate na Slovensko neuvažuje. Hovorí, že na to zatiaľ nevidí dôvod. Podobne uvažuje aj právnička Lucia, ktorá odišla žiť do Londýna pred 9 rokmi. "Ukončila som právnickú fakultu v Bratislave a do zahraničia som sa rozhodla odísť kvôli lepším pracovným podmienkam a lepšiemu zárobku," objasnila Lucia Turoková-Meceňová, Slovenka žijúca v Londýne. 

Z celkového počtu takmer 5 a pol milióna obyvateľov, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, žije podľa štatistického úradu viac ako štvrť milióna v zahraničí. "Zjednodušene je možné teda povedať, že takmer každý 20. obyvateľ Slovenska býval na súčasnom pobyte v čase sčítania v zahraničí," priblížila Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021.

Hlavnými dôvodmi sú ekonomické faktory, najmä nedostatok vhodných pracovných miest, nízka úroveň platového ohodnotenia a obmedzené možnosti profesijného rastu. "Ceny máme ako v Európe, všetko je drahé v potravinách a výplaty 400 – 500 eur, to je úbohé," dodal Juraj.

A medzi top trojku okresov, odkiaľ odišlo do zahraničia najviac ľudí patria Michalovce, Levoča a Snina"Snina je konkrétne v tom, že tam nie je žiadny podnik, všetko ste pozatvárali, to ako sa hovorí, úplne hladová dolina," doplnil Juraj.

V rámci posledného sčítania žije v zahraničí viac žien ako mužov. Slováci najčastejšie migrujú do Českej republiky a Spojeného kráľovstva. Kým východniari sa do cudziny sťahujú vo veľkom, Bratislavčania naopak, vôbec. "Hlavné mesto Slovenska zrejme poskytuje vhodnú alternatívu oproti zahraničiu," poznamenala Stauder.

V zahraničí sú hlavne ekonomicky aktívni pracujúcich ľudia, pýtali sme sa ich, či uvažujú aj o návrate na Slovensko. "Z rodinného hľadiska nás to stále ťahá domov, lebo je to naša vlasť ale keď prichádzate domov a teraz vidíte tú biedu," povedal Juraj. "Nikdy nehovor nikdy, ale možno sa raz v budúcnosti vrátil a využijem aj na Slovensku nielen jazyk ale aj právnické schopnosti a všetko, čo som sa tu naučila," doplnila Lucia.

Súvisiace články