Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Občanov východného Slovenska čaká zmena. S vlakmi sa na nejaký čas rozlúčia
Zdielať na

Občanov východného Slovenska čaká zmena. S vlakmi sa na nejaký čas rozlúčia

BRATISLAVA/HORNÝ ZEMPLÍN / Cestujúci vlakmi z okolia Humenného by sa mali pripraviť na zmeny. Už po víkende sa tam začne rozsiahla modernizácia koľajovej dopravy. Znamená to odstavenie vlakov do októbra budúceho roka. Projekt z plánu obnovy stojí vyše 200 miliónov eur.

Ministerstvo dopravy hovorí o najväčšom procese tohto typu za posledné roky, ktorý je však nevyhnutný. Cestujúcich žiadajú o trpezlivosť a porozumenie. "Od budúceho pondelka bude vylúčená železničná doprava akákoľvek od Strážskeho cez Humenné, a potom aj smery Stakčín - Snina a Medzilaborce," opísal Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy SR. 

Pre ľudí zabezpečili náhradnú dopravu autobusmi, presne cez tie obce, kadiaľ jazdia vlaky. "Boli to náročné požiadavky na východnom Slovensku zohnať viac ako 25 autobusov, ktoré budú pendlovať hore-dole. nebolo to jednoduché, ale podarilo sa to," ozrejmil Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. "Požiadal som políciu o súčinnosť, aby vo frekventovaných časoch a kritických uzloch bola nápomocná," uviedol Miloš Meričko, primátor mesta Humenné.

O elektrifikácií na Hornom Zemplíne počúvajú ľudia desaťročia. Odmenou za trpezlivosť má byť ekologickejšie a bezpečnejšie cestovanie a aj zvýšenie rýchlosti zo 100 na 120 km/h. "Pribudnú nové nástupištia a aj podzemný podchod. Ten výsledok bude stáť za to," dodal Meričko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy