Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ako udržať medikov na Slovensku? Mnohí by chceli ostať, názor sa však časom mení
Zdielať na

Ako udržať medikov na Slovensku? Mnohí by chceli ostať, názor sa však časom mení

BRATISLAVA / Na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského, ktorá vychováva vyše polovicu lekárov pre naše zdravotníctvo, otvorili nový akademický rok. Starší študenti z Bratislavského spolku medikov ukazovali novým študentom, čo ich čaká. Podľa štatistík z asi 80 % týchto študentov sa napokon stanú lekármi, fakulta ani ministerstvo ale nemajú žiadne o tom, koľko z nich ostáva na Slovensku a koľkých ich vychováme pre zahraničie. Čo ich udrží v slovenskom zdravotníctve?

​​Vyše 600 študentov, prvákov zo Slovenska aj zahraničia, si mohli pozrieť pracoviská, na ktorých sa budú učiť počas roka. Niektoré tváre možno uvidíme o pár rokov aj v nemocnici či ambulancii. Otázka je, či v tej slovenskej, českej alebo napríklad anglickej. Mnohí by tu však chceli ostať, pripúšťajú však, že závisí aj od situácie. 

Odpovede o tom, že nádejní noví medici chcú ostať na Slovensku, dávali pravdepodobne aj tí, ktorí aktuálne ošetrujú v zahraničí. Prvý kontakt s horšie fungujúcim zdravotníctvom zažívajú medici už počas praxe. Sťažujú sa na málo doktorov, ktorí majú čas na medikov, prípadne na pacientov. "To je bludný kruh. Keď nemáte sestry, tak sa redukujú počty lôžok. Keď je menej lôžok, tak aj výučba sa ťažšie realizuje," informoval Juraj Payer, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.  

Už v minulosti sa hovorilo o tom, či nenechať študentov, ktorí nakoniec odídu zo Slovenska, preplatiť si náklady na štúdium prípadne štipendiá. Z politiky sa ale ozýva viac hlasov proti tomu, aby študenti doplatili na odchod do zahraničia finančne. Kým je vraj v Česku štúdium zadarmo, nemá to zmysel. "My sme robili veľký prieskum, že čo medikom prekáža. Tie platy ešte pred zvyšovaním boli na piatom, šiestom mieste. Im prekáža, že musia pracovať v plesnivých nemocniciach, nemajú jasné pravidlá kariérneho rastu," vyjadril sa Oskar Dvořák z Progresívneho Slovenska.  A nepomôže ani neprijímať zahraničných študentov, ktorí pomáhajú školám nielen finančne.

Navyše, ak má študent za štúdium platiť, zaplatí si ho vraj radšej na zahraničnej škole. Preto napríklad aj SaSka návrh takzvaného virtuálneho účtu odkladá. Zlepšite stav zdravotníctva a my ostaneme, odkazujú študenti. Ak nezlepšíme zdravotníctvo, nepomôže vraj ani zvýšiť počet prijímaných študentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy