Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dobrovoľníčky podporujú vojakov na Ukrajine. Zavárali pre nich potraviny a robia aj maskovacie siete
Zdielať na

Dobrovoľníčky podporujú vojakov na Ukrajine. Zavárali pre nich potraviny a robia aj maskovacie siete

JASIŇA / Podporujú vojakov bojujúcich na Ukrajine od začiatku vojny. Zavárali pre nich mäso, plnenú kapustu, neskôr začali robiť suchý boršč. Robia maskovacie siete. Ženy v mestečku Jasiňa na Zakarpatí teraz vymysleli ďalšiu pomoc. Akurát im chýba materiál.

"V našom novom dobrovoľníckom centre sme začali šiť spodnú bielizeň pre vojakov na fronte, ale aj tých, ktorí skončili so zraneniami v nemocnici. Je po tom veľký dopyt," uviedla Olena Morozjuk, dobrovoľníčka. Spodnú bielizeň šijú zo starých bavlnených posteľných obliečok, či látok, ktoré im ľudia donesú alebo sa im ich podarí niekde pozháňať.

Majú nedostatok suchých zipsov, prádlových gúm, ale už aj látok. "Ja práve vystrihujem špeciálne nohavičky pre ležiacich pacientov. Budú na suchý zips. Snažíme sa na to pozháňať takú látku, aby bola príjemná na dotyk a aby sa s ňou dalo ľahko pracovať," priblížila Jana, presídlenkyňa z Černihivu. 

S kúpou šijacích strojov im pomohli ľudia, dá sa povedať z celej Európy a to v rámci rôznych humanitárnych organizácií. "Potrebovali by sme ale aspoň jeden taký šijací stroj, s ktorým dokážeme opracovať konce látok. Teraz to vieme iba zahnúť a zašiť a je to veľmi hrubé," poznamenala Tetjana Mikolajivna Osadcha.

Hovorí sa tomu overlock a zatiaľ sa im taký šijací stroj nedarí získať. Napriek tomu vedia mesačne ušiť a doručiť na front a do nemocníc niekoľko desiatok spodnej bielizne. "Máme aj ďalší projekt, chcem naučiť šiť ženy, ktoré o to budú mať záujem. Aby si napríklad vďaka tomu vedeli nájsť potom prácu. Dúfam, že sa im to podarí," dodala Morozjuk. 

Od začiatku vojny vyrábajú aj maskovacie siete. V zime sú biele v lete zeleno - hnedé. Ak nemajú látky na výrobu maskovacích sietí tak, tak zafarbujú tie, ktoré sa zafarbiť dajú. A potom ich ich vlastne režú a strihajú.

Ide o látky, ktoré nie sú vhodné na to, aby ich použili na šitie spodnej bielizne. "Chodia nám pomáhať ľudia z Jasine i okolia, kto môže. Niekto pomáha s farbením, niekto s trhaním a my potom tie kusy látky zapletieme do pripravených sietí," doplnila Morozjuk. Na tie si vymysleli a dali urobiť špeciálny rám. Problémom však je, že pozháňať siete na výrobu tých maskovacích je na Ukrajine takmer nemožné.

Súvisiace články