Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Verejné toalety "splachujú" financie miest. Existuje spôsob ich záchrany
Zdielať na

Verejné toalety "splachujú" financie miest. Existuje spôsob ich záchrany

HUMENNÉ / Z miest miznú verejné toalety. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska samosprávy rátajú každý jeden výdavok a ekonomika jednoducho nepustí. Dotovať službu, ktorá ročne stojí desiatky tisíc eur, no návratnosť je minimálna, nemá zmysel. Samosprávy preto hľadajú iné alternatívy.

Kedysi ste na veľkom trhovisku kúpili od domácich potrieb cez oblečenie aj elektroniku a nábytok. Trhovisko ale vystriedalo parkovisko a toalety sa využívali minimálne. "Oproti minulosti stúpol aj počet reštauračných zariadení, a preto nemajú verejné toalety zmysel a náboj ako za doby socializmu," vysvetlil Jozef Božík, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Náklady na mzdy a odvody predstavovali mesačne okolo tisíc eur. K tomu treba prirátať energie. Na druhej strane, týždenné tržby nepresahovali 10 eur. "Ekonomická situácia nás donútila, aby sme zatvorili. Za tržbu, ktorá na mesiac nepredstavovala viac ako 25 až 30 eur. Nemalo zmysel tam držať zamestnanca ," uviedol Milan Kuruc, riaditeľ Technických služieb mesta Humenné

Našli riešenie, no narazili na problém

Mesto hľadalo inú alternatívu, aby ušetrilo na mzdových nákladoch, a zároveň aby toalety ostali zachované. Personál nahradili turniketmi. Tie sa ale stali terčom vandalov a pribúdali aj krádeže. Z verejných toaliet niekto ukradol dokonca aj záchodové misy. Na Južnom námestí preto toalety zrušili, na Námestí Slobody ich zatiaľ prevádzkujú v štandardnom režime. "Nekradlo sa tak, teraz je katastrofa. Všetko je možné, aj celý dom by ukradli, keby sa dalo," reagovali obyvatelia regiónu.

Podľa Božika je podobná situácia aj v iných mestách na Slovensku, a to práve z ekonomických dôvodov. "Mestá rátajú každý jeden výdavok, toalety stoja 30 alebo 40-tisíc eur a spätná návratnosť je 2-tisíc eur. Celé to nemá zmysel," dodal. Aj v Partizánskom mali verejné toalety pri tržnici a aj tam ich zrušili. Toalety pre verejnosť ale otvorili v Dome kultúry ako ekonomickejšie riešenie. Alternatívu hľadajú aj v Humennom. Toalety zrejme sprístupnia v Centre voľného času.

Súvisiace články