Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zbrane, ktoré využívajú divadlá na inscenácie, skúma polícia. Na zbrane treba mať povolenie
Zdielať na

Zbrane, ktoré využívajú divadlá na inscenácie, skúma polícia. Na zbrane treba mať povolenie

SLOVENSKO / Viaceré slovenské divadlá prišli o zbrane, ktoré využívali v predstaveniach. Momentálne ich skúma Kriminálny a expertízny ústav Policajného zboru Slovenskej republiky. Informáciu ako prvý priniesol denník Nový Čas. Je pritom jedno, že zbrane boli znefunkčnené. Zmena zákona od januára tohto roku vyžaduje, aby aj vlastníci takýchto zbraní mali na ne zbrojný preukaz či zbrojný pas.

Zbrane museli odovzdať aj v Divadle Jonáša Záborského. Ostali len pušky, ktoré boli vyrezané z dreva. Riaditeľ prešovského divadla priznal, že už sa zamýšľali nad alternatívami, ktoré by doteraz využívané efekty spojené so zbraňami nahradili. 

"Keďže legislatíva na Slovensku sa vyvíja tak, že aj používanie poplašných nábojov je pomaly na úrovni ostrých nábojov, tak sa to snažíme riešiť, lebo my niekedy zvuk streľby v predstaveniach potrebujeme," uviedol Ján Hanzo, riaditeľ divadla Jonáša Záborského v Prešove. 

Zmena zákona platná od januára donútila odovzdať zbrane, ktoré využívali vo svojich predstaveniach aj ďalšie slovenské divadlá. Na vybavenie si potrebných povolení takýchto zbraní mali vlastníci, teda aj divadlá, prechodné obdobie, ktoré skončilo 1. januára.

Európska smernica, ktorá spôsobila zmenu kategorizácie zbraní platí už približne päť rokov. "Tieto zbrane boli dlhodobo mimo systému a neboli považované za nebezpečné," ozrejmil Ľudovít Miklánek. predseda zrduženia vlastníkov strelných zbraní Slovenska Legis Telum. 

Počet rekvizít, ktoré slúžia ako zbrane, či zbraní, ktoré slúžia ako rekvizity, sa v divadlách líši, niekde sú to iba dve plynové pištole, inde je omnoho viac. V SND do bolo konkrétne 264 zbraní a ďalších komponentov. "Začiatkom tohto kalendárneho roka sme odniesli na políciu expanzné zbrane, ktoré nie sú funkčné a robia hluk v inscenáciách," uviedol Matej Drlička, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla.

Polícia nám potvrdila, že všetky zaistené zbrane boli predložené na Kriminalistický a expertízny ústav policajného zboru. "Všetky zaistené zbrane boli predložené na Kriminalistický a expertízny ústav PZ za účelom vykonania znaleckého skúmania z odboru balistika, kde znalcovi boli vyšetrovateľom položené viaceré balistické otázky zamerané predovšetkým na technický stav a kategorizáciu zbraní. Ďalšie podrobnosti k znaleckému skúmaniu, ktoré stále prebieha nebudeme poskytovať," vyjadrila stanovisko Jana Šimunková, hovorkyňa KR PZ v  Bratislave.

"Ak išlo o historickú zbraň, ktorá bola vyrobená pred rokom 1889, alebo ide o kategórie iných zbraní," doplnil Miklánek. A na základe toho sa buď divadlám vrátia alebo si tie budú musieť zabezpečiť príslušné povolenie, aby ich mohli znova mať a využívať. "Aktuálne máme na každú zbraň takzvaný preukaz na zbraň," dodal Drlička. Okrem toho, že si divadlo môže vybaviť potrebné povolenie, môže takéto zbrane, rovnako tak ako každý občan, odovzdať štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy