Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štáb TV JOJ na srbsko-maďarskej hranici: Naši policajti strážia Schengen
Zdielať na

Štáb TV JOJ na srbsko-maďarskej hranici: Naši policajti strážia Schengen

SEGEDÍN / Slovenskí policajti na srbsko-maďarských hraniciach v noci pomohli zadržať viac ako 100 migrantov. Migranti sa na Slovensko dostávajú cez Maďarsko po tom, ako úspešne zdolajú plot na srbsko-maďarských hraniciach. U našich južných susedov opäť pôsobia aj slovenskí policajti. V boji s nelegálnou migráciou tam pomáha 22 príslušníkov policajného zboru. Aktuálne informácie prináša naša reportérka Viktória Némethová. Viac sa dozviete vo videu.

V obciach neďaleko srbsko-maďarských hraníc vládne pokoj. Miestni hovoria, že utečencov často nevidia. Aj keď ich stretnú, problémy s nimi nemajú. O pár kilometrov ďalej to tak idylicky ale nevyzerá. Na mieste, kde stojí 6 metrov vysoký plot, vidieť vrtuľníky, drony či hliadkujúcich policajtov.

Denne sa snaží prejsť hranice stovky nelegálnych migrantov. Slovenskí policajti sú nasadení každý deň. Od začiatku septembra sa im podarilo zadržať takmer 1 000 nelegálnych migrantov. Za jednu noc to bolo takmer 200. Náročná práca čaká policajtov po zotmení. Migranti používajú väčšinou rebríky či vykopú tunel, najnovšie ale využívajú aj iné taktiky. Na mnohých miestach sme mohli vidieť prestrihaný ci vylomený plot. Policajti ho následne opravovali.

"Prejdú to rýchlo, policajti používajú termovízie. Vďaka nim vidíme ich pohyb," uviedol Martin Dekan, veliteľ slovenských policajtov v Maďarsku. Tí, ktorí plot prekonajú, čakajú v lese, ktoré sú mimoriadne husté. Na mnohých miestach nájdeme aj opustené domy. Na zemi zase kabáty či stany, ktoré tam migranti zanechali.

Cestujúcim, ktorí cez tento vidiek prechádzajú, neunikne ani to, koľko rozbitých áut je popri cestách. Zafarbené zadné okno čiernou farbou naznačuje, že patrili prevádzačom. Slovenskí policajti zostanú na hraniciach do konca októbra. Nie je vylúčené, že ďalší prídu do Maďarska v novembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy