Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Čas sa kráti. Čo bude ďalej s ukrajinskými plodinami?
Zdielať na

Čas sa kráti. Čo bude ďalej s ukrajinskými plodinami?

BRATISLAVA / 15. septembra sa skončí obmedzenie na dovoz niektorých ukrajinských plodín na Slovensko a do ďalších štyroch štátov únie. Stále nie je isté, či Európska komisia zákaz predĺži, alebo nájde iné riešenie. Masívny prísun lacných obilnín by mohol zdeformovať naše trhy.

Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko sú za predĺženie zákazu dovozu minimálne do konca roka, Bulharsko ešte rozmýšľa. Ak Európska komisia obmedzenie nepredĺži, Varšava a Budapešť si chcú uplatniť vlastný zákaz. A to by malo dopad aj na nás. "Slovensko by sa stalo tranzitujúcou krajinou pre tieto obidva štáty. A druhá vec, to obilie by sa mohlo strácať aj na slovenskom trhu," uviedol Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

S návrhom, ako by sa táto vážna situácia mohla riešiť, prišiel slovenský minister dopravy Pavol Lančarič. Jeho podstatou je - napríklad Európskou komisiou - zabezpečený transport plodín od ukrajinských hraničných bodov do európskych prístavov. No a odtiaľ by lacné obilie lode odviezli tam, kam patrí. "Veď ono primárne nemá smerovať do Európy, ale má smerovať na tie hladné africké trhy," priblížil Lančarič.

"Pevne dúfam, že sa podarí nájsť nejaké riešenie na európskej úrovni. Keby k tomu nedošlo, tak sme pripravení prijať opatrenia," uviedol predseda vlády Ľudovít Ódor. "Bojujeme skôr o to, aby komisia po pätnástom predĺžila toto opatrenie," doplnil Bíreš.

Podľa ministra dopravy si však treba uvedomiť, kto je jednoznačným vinníkom tejto krízy. "Nebyť toho barbarského ruského útoku, táto celá záležitosť by nikdy nebola nastala," uzavrel Lančarič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy