Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V meste majú problémy s cyklistami. Niektorí okrem seba ohrozujú aj zdravie miestnych
Zdielať na

V meste majú problémy s cyklistami. Niektorí okrem seba ohrozujú aj zdravie miestnych

SVÄTÝ JUR / Cez mesto Svätý Jur denne prechádzajú rekreační cyklisti. Väčšina jazdí ohľaduplne, no niektorí pri jazde z kopca ignorujú dopravné značenia. Miestnym občanom tým poriadne strpčujú život. Dochádza k častým kolíziám s chodcami, či autami. No a k jednému cyklistovi museli dokonca privolať záchranársky vrtuľník.

​Kým v iných mestách spomaľovače inštalujú kvôli motorovým vozidlám v Sv. Jure hlavne kvôli cyklistom. "Je tu povolená rýchlosť 20 km/h, je tu obytná zóna, no chodia 50 - 60 km/h," uviedol pán Šimon, obyvateľ Svätého Jura. 

Mesto Svätý Jur je prepojené s Račou, Vajnormi aj s Malými Karpatami cez lesnú cyklotrasu, ktorá ide cez Biely Kríž. Do Svätého Jura cyklisti prechádzajú cyklisti z niekoľkých trás. Hlavný problém je v tom, že nedodržujú dopravné predpisy a spomaľovače ignorujú. "Idú strašne rýchlo a neberú ohľad na ľudí, čo idú po ulici, na matky s deťmi," uviedla pani Ružena, obyvateľka Svätého Jura.

Manželku pána Jána jeden cyklista vytlačil z cesty. "Cyklista išiel takou rýchlosťou, že nemohol zastaviť, tak ju sotil do potoka," opísal incident pán Ján, obyvateľ Svätého Jura. Podľa miestnych na križovatke zastaví len veľmi málo cyklistov. "Na stopke zastaví tak 1 z 10. A ostatní prefrčia, ani sa nepozrú doľava, doprava," priblížil pán Juraj, obyvateľ Svätého Jura. 

Obyvatelia mesta Sv. Jur sú na nezodpovedných cyklistov tak nahnevaní, že by najradšej urobili radikálne kroky. "Kontrolovať policajtmi, či sa dodržiavajú predpisy," uviedol pán Ján. "To, čo sa oni idú vyventilovať, tak tí druhí to musia znášať," uzavrel pán Šimon.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy