Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nová kauza, ktorá rozdelila politikov aj verejnosť. Ide v nej o vizuálnu kampaň jedného divadla
Zdielať na

Nová kauza, ktorá rozdelila politikov aj verejnosť. Ide v nej o vizuálnu kampaň jedného divadla

BRATISLAVA / Ruská agresia na Ukrajine, práva homosexuálov a rastúci extrémizmus. Na to všetko reaguje Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave svojim novým vizuálom k začínajúcej divadelnej sezóne. Niektorí pobúrení aktivisti žiadajú odstúpenie riaditeľky divadla a reagujú už aj poslanci Národnej rady. Iní zase hovoria o zaujímavej propagácii divadla.

"Totalitná moc, či komunistická alebo fašistická mala vždy problém s nezávislým umením, ktoré otváralo otázky, ktorými tá krajina žila," uviedol Miroslav Kollár (Demokrati), nezaradený poslanec NR SR.

A príbeh divadla Pavla Országha Hviezdoslava sa začal novou sezónou s novým vizuálom. Dúhová vlajka, ukrajinská vlajka, antifašistická vlajka s prečiarknutým ľudáckym dvojkrížom.

To stačilo, aby sa spustila petícia za odvolanie riaditeľky divadla, hoci signatári si fašistický dvojkríž mýlia s tým slovenským. A pomýlili si aj Hviezdoslava so Štúrom. A nenechalo to chladnú ani politickú cestovateľku Romanu Tabak, aktuálne kotviacu v SNS. "Ale kde je slovenská vlajka, o toto mi ide. Ako Slováci strácajú lásku k národu, štátnym symbolom. Držia hlavu P.O. Hviezdoslava, ako trofej," uviedla Romana Tabák, nezaradená poslankyňa NR SR. 

"Hlava Hviezdoslava symbolizuje to ako Hamlet drží lebku. Použili sme to najväčšie divadelné klišé," opísala Valeria Schulczová, riaditeľka DPOH. "Je to umenie, nikoho to neuráža, je to smiešne, niektorí nevedia, čím majú pred voľbami zaujať," priblížil Juraj Šeliga (Demokrati), nezaradený poslanec NR SR. "Ľudí na Slovensku trápi niečo iné, aký vizuál si divadelníci dajú," poznamenal Roman Mikulec (OĽaNO), poslanec NR SR.

Smerácky poslanec si dokonca myslí, že ide o trestný čin. "Prečo to potrebovali spraviť? Ukrajinsko dúhová revolúcia voči slovenskému štátu? To je provokácia," povedal Dušan Jarjabek (SMER-SD), poslanec NR SR. Šéfka Divadla P.O. Hviezdoslava hovorí, že len poukazujú na aktuálnu dobu a problémy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Samotný vizuál je inšpirovaný vitrážou z čias hlbokej totality.

"Máme modernú dramaturgiu, že by sme sa nejakým spôsobom mali voči týmto boľševickým spôsobom vyhradiť. Spôsob, ktorý sme použili je nadsádzka. Rozumiem, že ide o ľudí, ktorí sú nacionálne orientovaní, ktorí sú asi nie príliš vzdelaní," dodala Schulczová.

"Vizuál je podľa nášho názoru vtipný a provokatívny rovnako ako samé divadlo. Divadlu želáme úspešnú sezónu," objasnil Peter Bubla, magistrát hlavného mesta Bratislava. "Bol by som veľmi opatrný a pozeral by som pozorne kto čo hovorí, je to predobraz toho, čo Slovensko môže čakať po voľbách," doplnil Kollár. Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré a to dobré podľa riaditeľky bude, ak si nájdu do nového divadla cestu aj noví diváci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy