Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Parlament otvoril brány pre verejnosť. Pre návštevníkov pripravili bohatý program
Zdielať na

Parlament otvoril brány pre verejnosť. Pre návštevníkov pripravili bohatý program

BRATISLAVA / Deň ústavy bol aj tento rok spojený s dňom otvorených dverí Národnej rady. Rokovaciu sálu si tak v piatok, 1. septembra, mohli poobzerať aj bežní občania. Organizátori pripravili pre návštevníkov program aj v priestoroch Bratislavského hradu. Tam si mohli poobzerať nielen vojenskú techniku ministerstva obrany, ale napríklad aj policajné psy a kone.

​Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v úvodnom príhovore pripomenul výročie Ústavy SR. Zároveň privítal verejnosť v priestoroch hradu a parlamentu. Súčasťou otvorenia podujatia bol tiež slávnostný ceremoniál vztýčenia štátnej vlajky pred budovou parlamentu.

Pre verejnosť bola sprístupnená rokovacia sála a priestory parlamentu. Pripravená bola zároveň prehliadka expozície Slovenského národného múzea v areáli Bratislavského hradu či obhliadka keltsko-rímskej cesty. V rámci programu si návštevníci mohli pozrieť výstavu "My Národ Slovenský...", 30 rokov štátnosti (1993 - 2023). Náladu spestrila aj vojenská hudba.

​Pohotovostný policajný útvar a Finančná správa SR predviedli návštevníkom dynamickú ukážku na Leopoldovom nádvorí. Pripravené boli tiež ukážky práce s policajnými psami.

Celý deň bola na terase pred parlamentom sprístupnená prezentácia a prehliadka techniky úradu pre ochranu ústavných činiteľov, v areáli hradu bola prehliadka techniky, statické a dynamické ukážky bezpečnostných a záchranárskych zložiek či edukačné stánky.

​V južnom krídle Hradného paláca otvorili návštevníkom reprezentačné priestory. V záhradnom pavilóne boli nachystané prezentácie, informačné panely a materiály zamerané na Ústavu SR a prácu Kancelárie NR SR. Na programe bola diskusia s hosťami o blížiacich sa parlamentných voľbách.

Pre verejnosť bola prístupná aj Zimná jazdiareň Bratislavského hradu a pripravené bolo aj občerstvenie pre návštevníkov. Pre najmenších bol otvorený aj Detský kútik na Dolnej východnej terase.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy