Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vyhrážal sa, že ak mu učiteľka vezme mobil, zabije ju. Aký osud čaká agresívneho žiaka?
Zdielať na

Vyhrážal sa, že ak mu učiteľka vezme mobil, zabije ju. Aký osud čaká agresívneho žiaka?

HUMENNÉ / Vyhrážal sa, že ak mu učiteľka vezme mobil, zabije ju. Agresívne správanie 16-ročného žiaka sa stupňovalo, a keď mu učiteľka nedovolila počas vyučovania fajčiť, vyhrážal sa aj spolužiakom. Súd rozhodol, žiak sa k spolužiakom nevráti.

Po incidente skončil 16-ročný žiak za mrežami CPZ. Obvinili ho z vydierania a z nebezpečného vyhrážania.

V ohrození bola učiteľka, no tiež spolužiaci

V úlohe údajného agresora vystupoval 16ročný žiak. Učiteľka si vypočula vulgarizmy a zaťatými päsťami sa vyhrážal, že ak mu vezme mobil, zabije ju a aj ďalších troch spolužiakov.

Neprimerané správanie sa stupňovalo. Zakročiť museli policajti. "Keď učiteľka chlapca upozornila, aby nešiel počas vyučovania fajčiť, mladík začal všetkým vulgárne nadávať a povedal, že ich všetkých pozabíja," priblížila Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Znalkyňa sa s rozhodnutím privolať políciu stotožňuje. "My v takýchto chvíľach nevieme zhodnotiť alebo vyhodnotiť, či to je schopný urobiť naozaj alebo či je a momentálne je v takom zdravotnom stave, že by ten stupeň agresivity bol tak veľký, že by naozaj mohol niekomu ublížiť," uviedla Jana Kandriková, predsedníčka Združenia odborných učilíšť a špeciálnych škôl.

Vyšetrovateľ navrhoval väzbu

Policajný vyšetrovateľ síce navrhol, aby bol žiak za tento skutok stíhaný väzobne, no prokurátor tento podnet ďalej na súd nepostúpil s tým, že dôvody väzby nevidí. Žiaka si z CPZ prevzali pracovníci detského domova vo Vranove nad Topľou, kde bol umiestnený rozhodnutím súdu.

Nasledovala hospitalizácia na psychiatrii. Z oddelenia sa ale naspäť do detského domova nevrátil. Súd rozhodol inak. "Maloletý je na základe rozhodnutia súdu umiestnený do režimového zariadenia, do reedukačného centra. Reedukačné centrá sú v gescii Ministerstva školstva SR," informovala Marianna Šebová, tlačové a komunikačné oddelenie ÚPSVaR.

Medzi spolužiakov sa už nevráti

So začiatkom školského roka sa naspäť medzi spolužiakov v Humennom nevráti. To ale neznamená, že sa vyučovaciemu procesu vyhne. V reedukačnom centre bude pokračovať vo vzdelávaní v príslušnej škole adekvátnej jeho zdravotnému znevýhodneniu. "Vzhľadom na citlivosť prípadu a ochranu súkromia nie je možné poskytnúť viac informácií," uviedla Šebová.

Policajti vyšetrovanie neukončili. Do prípadu zapojili aj znalcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy