Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prečo užívajú Slováci toľko liekov? Z rekordéra vám padne sánka
Zdielať na

Prečo užívajú Slováci toľko liekov? Z rekordéra vám padne sánka

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, že by ste denne užívali 55 druhov liekov? Presne toľko ich berie slovenský rekordér. Podľa údajov NCZI spotreba liekov každým rokom rastie. Užívame ich, aj keď nemusíme, a výsledkom nevhodných kombinácií môže byť dokonca poškodenie zdravia. Iba za vlaňajšok Slováci nakúpili lieky za 2 miliardy eur.

Paradoxom je, že spotrebu zvyšuje lepšia starostlivosť

"Máme stále viac starších ľudí, lepšiu zdravotnú starostlivosť a lepšia starostlivosť so sebou prináša aj stúpajúcu spotrebu liekov," vysvetľuje aktuálny fenomén prezident Slovenskej lekárenskej komory Ondrej Sukeľ. Potvrdzujú to aj štatistiky NCZI. Vlani Slováci spotrebovali vyše 163 miliónov balení liekov, za ktoré zaplatili približne dve miliardy eur. "Na každoročne stúpajúcej spotrebe liekov sa podieľajú zvlášť lieky vydávané bez lekárskeho predpisu," vysvetľuje Sukeľ. Teda zjavne spotreba zvyšuje aj našou zásluhou. "Spotreba liekov vydaných bez lekárskeho predpisu sa v posledných rokoch kontinuálne zvyšovala. Vlani dosiahla medziročný nárast o 12,5 percenta v počte balení a 20 percent nárast v úhradách," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Do lekárne nás najčastejšie vyháňa prechladnutie a bolesť

​Prezident Slovenskej lekárnickej asociácie uviedol, že medzi najviac vydávané patria už dlhé roky analgetiká a lieky používané pri chorobe z prechladnutia. Odborníci upozorňujú, že prílišná konzumácia liekov môže v konečnom dôsledku spôsobiť to, čo nechceme. Môžeme si privodiť ďalšie zdravotné problémy. Napríklad bežné lieky na cholesterol v kombinácii s antibiotikami môžu riziko výskytu nežiaducich účinkov zvýšiť dvoj až trojnásobne. "Farmaceut vie posúdiť, či lieky, ktoré užíva od viacerých lekárov, alebo v kombinácii s voľnopredajnými nemôžu si znížiť alebo zvýšiť účinok," dodal Sukeľ. 

Slovenský rekordér ich užíva cez 50

Pacienti starší ako 65 rokov užívajú v priemere 5 a viac druhov liekov. No slovenský rekordér dosahujú úplne iné čísla. Je ním pacient, ktorý denne užíva až 55 druhov liekov. "Už pri užívaní piatich liekov je totiž 70 percentné riziko, že sa môžu vzájomne ovplyvňovať," vysvetlil hovorca komerčnej zdravotnej poisťovne Branislav Cehlárik. 

Podľa Eleny Marušákovej z Asociácie na ochranu práv pacientov trápi vyššia spotreba liekov aj susednú Českú republiku. Jedna krajina, pýšiaca sa titulom najšťastnejšieho národa na svete, aplikuje určité riešenia. "Dáni patria medzi najšťastnejšie národy kvôli tomu, že nemajú problém užívať antidepresíva. Taktiež je potrebné sa očkovať proti infekčným chorobám a meniť životosprávu," vysvetľuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy