Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ako bude športovcom po voľbách? Konkrétne reformy navrhujú len tri strany
Zdielať na

Ako bude športovcom po voľbách? Konkrétne reformy navrhujú len tri strany

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Je mesiac do volieb a športová verejnosť so zvedavosťou, no aj strachom, sleduje politickú situáciu. Ešte nedávno strany na veľkom stretnutí so športovými funkcionármi sľubovali hory-doly. No teraz je jasné, že až tak vážne to nebrali. A tak sa opäť šíria obavy, že na šport sa možno po voľbách znova zabudne.

"Celkovo si myslím, že šport nie je podporovaný tak, ako by mal byť, a preto je aj tam, kde je," reagoval bývalý futbalový reprezentant Marek Hamšík. Pred dvoma mesiacmi sedeli predstavitelia deviatich politických strán v budove Slovenského olympijského a športového výboru. Nasľubovali čo sa dalo, no zjavne šlo o plané reči. Pohľad na volebné programy je priam smutný.

Iba tri strany - SaS, Za ľudí a Hlas - v nich majú konkrétne reformy v oblasti športu. Zvyšok buď rozpráva vo vágnych, všeobecných frázach alebo svoju víziu ešte ani nezverejnil. Aj na najvyšších miestach sa tak musia spoliehať hlavne na výroky v médiách. "Uvedomujem si, v akej situácii sa krajina nachádza, že šport nepatrí k tým úplne nosným prioritám. No pokiaľ budeme ticho, tak nič nezmeníme," povedal Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.

Nápady sú, len realizácia viazne

Z toho mála, čo strany ponúkajú, sa do popredia dostávajú tri myšlienky. Zrejme najväčšia zhoda panuje pri odvode zo športových stávok. Teraz do rozpočtu prispieva iba štátny Tipos, no Saska aj Sme rodina to chcú zmeniť. "Zobrali by sme ich na palubu a povedali by sme si, akým spôsobom dostaneme šport do každej dediny," povedal vo vyjadrení Boris Kollár. Vyjadril sa aj bývalý štátny tajomník pre šport Richard Nemec: "Keby sme tieto stávky dostali do športu, tak máme oveľa viac peňazí. Systémových peňazí."

Večnou témou je inštitúcia, ktorá by kompletne zastrešovala šport na Slovensku. Hlas hovorí o národnej agentúre, v kuloároch sa šepká o ministerstve. Slovenský olympijský a športový výbor je ale skôr za akúsi medzirezortnú spoluprácu. Súhlasí, že súčasný systém pod oblasťou školstva mu nevyhovuje. "Nefunguje to. Sekcia je poddimenzovaná kapitálovo aj personálne, a keď niečo nezmeníme, nemôžeme očakávať, že sa to zmení samo," vysvetľuje Siekel. No a na pretrase je aj Fond na podporu športu. Strana Hlas chce jeho rozpočet navýšiť, Za ľudí ho vníma ako semenište politickej korupcie. 

​Šport zažíva ťažké časy

Nech už sa prijme čokoľvek, ak vôbec niečo, ďalšie roky budú pre športové zväzy veľmi ťažké. Covid 19 z trávnikov, paluboviek a tartanu veľa detí vyhnal. Dostať ich späť nebude ľahké. Stojí za tým kvantum práce, ku ktorej sa doteraz nikto nedokopal. "Pokiaľ ihriská a podmienky pre deti nebudú adekvátne, tak samozrejme, aj to dieťa si radšej vyberie sedieť za počítačom, ako ísť na dvor," myslí si bývalý futbalový reprezentant Marek Sapara.

Pritom spoločenská objednávka jednoznačne nechýba. Tri štvrtiny opýtaných si v prieskume agentúry AKO pre JOJ 24 myslia, že by budúca vláda mala navýšiť investície do športu. Dokonca aj naprieč spektrom strán vládne až podozrivá zhoda. Funkcionári sú už ale z kampaňových rečí unavení, kým nebude na stole konkrétna ponuka, spokojní nebudú. Celou športovou obcou sa tak šíri jedno - Dúfame, že sa na nás po voľbách opäť raz nezabudne. 

Pozrite si interaktívny graf aktuálnych volebných preferencií: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy