Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na nábreží Dunaja sa buduje samostatná cyklotrasa. Promenáda zostane chodcom
Zdielať na

Na nábreží Dunaja sa buduje samostatná cyklotrasa. Promenáda zostane chodcom

BRATISLAVA / Na promenáde na nábreží Dunaja v Bratislave často dochádza ku kolíziám medzi cyklistami a chodcami, ktorí sa tam chodia aj s deťmi poprechádzať. Chodník je spoločný a nie sú tam vyznačené pruhy pre chodcov a cyklistov. Mesto preto začalo s budovaním samostatnej cyklotrasy. Promenáda zostane chodcom. Cyklisti tak dostanú pre seba celý jazdný pruh na ceste už od septembra. Vodiči sa budú musieť uskromniť.

Tak ako to vidíme už teraz, že autá jazdia v 2 jazdných pruhoch, zostane aj po dobudovaní cyklotrás. "Po týchto úpravách tam vznikne 1 samostatný cyklistický pruh v každom smere, ale súčasťou projektu je aj úprava priechodu pre chodcov pri Moste SNP, tam prechádza na tri zelené," uviedla Tatiana Kratochvílová, prvá námestníčka primátora Bratislavy

Nová cyklotrasa pohltí celý doterajší jazdný pruh v úseku od Starého Mosta po Most SNP. "My sa tomu tešíme, bude to prínos pre kultúru tohto priestoru. Doteraz to bola veľká dopravná tepna, 2 pruhy pre autá a teraz sa to humanizuje," priblížil Marek Záhradník, Cyklokoalícia. Práce majú byť dokončené do začiatku školského roka. Cyklisti získajú nadštandardný komfort, vodiči obmedzenie. Už teraz sú tu kolóny, v prvé dni školského roka budú hromžiť. "My vieme, že na tejto komunikácii je 60-70% tranzitu," dodala Kratochvílová.

Znamená to, že majú možnosť využiť iné trasy, napríklad na druhom brehu Dunaja Einsteinova, ktorá je aj rýchlejšia. "Je často ťažké vytvárať si nové návyky, skúsenosti hovoria, že na začiatku vždy vodiči sú nespokojní, ale časom si na to zvyknú," dodal Záhradník. Podobné riešenie si vedia predstaviť aj v ďalšom úseku, ktorý je dnes problematický. "Výhľadovo sa rozmýšľa, že až po River Park," priblížil Záhradník.

Tento chodník po celom nábreží Dunaja je určený pre dospelých a deti, a zároveň aj pre cyklistov. No a to je veľký problém. Situácia na promenáde je nebezpečná aj podľa prvej námestníčky primátora. "Nábrežie je plné, ľudia si fotia, rodičia s deťmi a starší ľudia na prechádzke, ideálny stav je segregovaná cyklotrasa," objasnila Kratochvílová. Vylúčenie cyklistov z promenády by chodci privítali, no niet kam, jedine na cestu. "Je to zatiaľ otvorená vec, uvažujeme o tom," doplnila na záver Kratochvílová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy