Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nový "biznis". Obchodovanie s evidenčnými číslami môže špekulantov vyjsť draho
Zdielať na

Nový "biznis". Obchodovanie s evidenčnými číslami môže špekulantov vyjsť draho

BRATISLAVA / Nový zákon platný od prvého januára tohto roka umožňuje kúpiť si aj viac evidenčných čísel. No a niektorí sa s nimi snažia obchodovať. A to aj napriek tomu, že to zákon neumožňuje. Našli si však cestičky, ako ho obísť.

Pri kúpe auta vám pribudla možnosť ponechať si evidenčné čísla, ktoré mal predchádzajúci majiteľ. Môžete napríklad ako nový vlastník z Humenného mať na aute staré značky zo Žiliny.

Ďalšia zmena nastala aj v tom, že si svoje EČV môžete ponechať, a to až na jeden rok a následne naň prihlásiť iné svoje auto. Ak sa rozhodnete spraviť si vlastnú unikátnu značku, tak si ju môžete dať vyrobiť aj bez toho, aby ste auto vlastnili, no zostane na dopravnom inšpektoráte dovtedy, kým auto nebudete vlastniť. Takúto značku môžete mať doživotne.

"Voliteľnú TEČ (tabuľku s evidenčným číslom) si objednáte na dopravnom inšpektoráte. Vozidlo však musí byť prihlásené na fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá objednávku zrealizovala. Posunutie TEČ na inú osobu nie je možné," uviedlo v stanovisku Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. No aj napriek tomu, že ministerstvo tvrdí, že to nie je možné, tak sa voliteľné evidenčné čísla predávajú na rôznych portáloch.

"Tieto tabuľky bez súčasného prevodu vozidla nemôžu byť predmetom prevodu podľa občiansko-právnych predpisov. Pokiaľ by subjekt nadobudol takéto tabuľky, potom mu ich dopravný inšpektorát nemôže ani zapísať," informoval právnik Milan Ficek. V zákone sa píše, že na motorové vozidlo si môžete zapísať nové tabuľky alebo tie ponechané. A ponechané nie sú odkúpené.

"Za také porušenie hrozí sankcia v blokovom konaní do 50 eur. Iná situácia by bola, ak by iná osoba zakúpila tabuľku od držiteľa vozidla a tieto by použila na vozidle, bolo by to už klasifikované ako porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, za čo je možné uložiť pokutu od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov," avizovala hovorkyňa KR PZ Denisa Bárdyová. No špekulanti si našli cestičky, ako unikátne tabuľky so ziskom predať bez toho, aby porušili zákon.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy