Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Legislatívna diera? Na Slovensku môže byť plavčíkom aj človek, ktorý nevie plávať
Zdielať na

Legislatívna diera? Na Slovensku môže byť plavčíkom aj človek, ktorý nevie plávať

BRATISLAVA / Nie je plavčík ako plavčík. Na Slovensku totiž stále neexistuje zákon, ktorý by upravoval úroveň ich kurzov. Pri bazénoch sa tak môžu o vašu bezpečnosť či záchranu starať aj plavčíci, ktorí majú sotva jednodňový kurz. Záchranári pritom už roky volajú po zmene. Dôvodom je medzera v legislatíve.

"Plavčíkom môže byť absolútne ktokoľvek. Nemusí to byť človek, ktorý vie plávať. Nemusí to byť človek, ktorý má nacvičené postupy, ako vyťahovať z vody bez toho, aby sa pri tom neutopil sám," hovorí lekár záchrannej služby, vysokoškolský pedagóg a bývalý dlhoročný prezident Slovenského červeného kríža, Viliam Dobiáš. Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia napríklad hovorí o počtoch záchranárov pri jednotlivých bazénoch. "Ministerstvo zdravotníctva v rámci svojej pôsobnosti v zákone 355 z roku 2007 zadefinovalo podmienku dovŕšenia 18 rokov a absolvovania akreditovaného kurzu prvej pomoci pre zabezpečenie poskytnutia prvej predlekárskej pomoci zraneným osobám," vysvetlila hovorkyňa MZ SR Petra Lániková.

Informáciu o tom, aký kurz a od akej organizácie musí plavčík mať, by ste ale v zákone nenašli. "Tak isto tam nie je zadefinovaný rozsah toho kurzu prvej pomoci. Napríklad Červený kríž robí niekoľko úrovní, ktoré sa líšia tým od svojej jednoduchosti, dĺžky a podobne," uviedol Michal Baran zo Školiaceho strediska VZS SČK Bratislava. Otázkou zostáva, aká je kvalita kurzov v organizáciách, ktoré umožňujú stať sa plavčíkom za necelý jeden deň. "V posledných rokoch vzniklo veľmi veľa školiacich agentúr na Slovensku s rôznou kvalitou, rôznymi výstupmi. Tam je ten problém naozaj, že nie je tam garantovaná nejaká úroveň toho človeka," dodal Baran.

Jediným štátnym školiacim strediskom je u nás Slovenský Červený kríž

Ide o člena Medzinárodnej záchranárskej asociácie. Plavčícky kurz tu trvá 54 hodín a pozostáva z praktickej a teoretickej časti. "Najskôr tam boli skúšky, ktoré pozostávali z plávania, aj z plávania pod vodou. Potom sme prešli k tým dôležitejším veciam, ako je zachraňovanie ľudí z vody," uviedol plavčík s preukazom od SČK, Sebastián Horváth. Čo ale nie je zakázané, je povolené. Prevádzkovatelia kúpalísk si tak môžu vybrať, či na bezpečnosť pri bazénoch bude dohliadať plavčík, ktorý nevie plávať, alebo človek, ktorý má medzinárodný preukaz Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža. "V našom akvaparku plavčíci disponujú kurzom od Slovenského Červeného kríža. Jeho absolvovanie je jednou z podmienok prijatia na pozíciu plavčíka a samozrejme aj dosiahnutie 18 rokov," opísal Dávid Balog, riaditeľ akvaparku v Trnave. "Nastavenie príslušných kritérií pre výkon povolania plavčík by bolo potrebné upraviť aj legislatívne," dodala Lániková z ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy