Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na horúčavy, pite veľa tekutín!
Zdielať na

Pozor na horúčavy, pite veľa tekutín!

Zdroj: TASR/František Iván

Extrémne teploty ohrozujú najmä obyvateľov na Západnom Slovensku.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav. Horúčavy možno podľa predpovede počasia očakávať počas celého týždňa.

"Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Ľudia by počas horúčav mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," radia hygienici. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje. "Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe," pripomína úrad.

Starším a chronicky chorým ľuďom ÚVZ SR radí, aby svoje aktivity obmedzili na minimum a z domovov vychádzali, len ráno alebo večer. V domácnosti i na pracovisku je potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná.

Najčítanejšie správy