Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rozsiahly požiar na Čertovici. Akciu hasičom sťažil terén
Zdielať na

Rozsiahly požiar na Čertovici. Akciu hasičom sťažil terén

NÍZKE TATRY / V horskom sedle Čertovica v národnom parku Nízke Tatry v katastri obce Jarabá zasahuje pri požiari lesného porastu 17 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Požiar sa rozhorel v utorok 18. júla večer v ťažko dostupnom teréne, s jeho likvidáciou začali hasiči v stredu ráno.

Dym vidieť v strmých kopcoch nad cestou. Všade sú husté kríky a žiadna prístupová cesta. Hasiči sa k požiaru predierali pešo, bez techniky. "S technikou sme sa tam nedostali, požiar nedostupný skalnatý terén," priblížil Jozef Oravkin, riaditeľ OR Hasičského a záchranného zboru v Brezne. Museli si urobiť vlastnú cestu.  "Robili to bagrom aby sme sa tam dostali, je to úzke lebo hrozilo, že by kamene spadli na hlavnú cestu," poznamenal Jozef Vrbovský, DHZ Valaská. "Horia čučoriedky, hrabeme to nehorí to plameňom," dodal Oravkin.

Vozia na parkovisko vodu, odtiaľ cisterna ide do kopca. Provizórna cesta je taká úzka, že sa na nej nedá otočiť. Keď ide cisterna dole čerpať vodu musí cúvať. Za autom ide kolega, ktorý vodiča naviguje. "Bez navigácie by to nešlo," doplnil Vrbovský.

Vysoko v kopcoch v ťažko prístupnom teréne sú od cisterny naťahané metre hadíc, inak tam vodu dostať nevedia. Pochvaľujú si starú 60-ročnú vetriesku, ktorá sa v teréne dostala najvyššie. Hoci boli horúčavy, požiar zrejme vznikol cudzím zavinením. V okolí našli vedrá zberačov čučoriedok. "Zrejme neodborná manipulácia s ohňom, zákaz v tomto prostredí," doplnil na záver Oravkin. V teréne zostanú ešte niekoľko dní, kontrolovať či sa skryté ohniská opäť nerozhoria.

Súvisiace články