Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Proces v kauze lodného kapitána, ktorý mal ubiť svoju partnerku a zaživa ju podpáliť, opäť odročili
Zdielať na

Proces v kauze lodného kapitána, ktorý mal ubiť svoju partnerku a zaživa ju podpáliť, opäť odročili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Jedna z najbrutálnejších vrážd, nie je ani po takmer 10-tich rokoch definitívne uzavretá. Kapitán výletnej lode, ktorý mal v centre Bratislavy ubiť svoju partnerku a zaživa ju podpáliť sa opäť pred súd nepostavil. Zakázala to lekárka z väzenskej nemocnice. Vraj má vysoko infekčnú chorobu.

Gerit Jan Kramer, kapitán výletnej lode z Holandska, podľa prokuratúry zavraždil svoju priateľku Simonu. Motívom mala byť žiarlivosť. 25-ročnú ženu mal dobiť v byte na Obchodnej ulici. Keď sa z neho pokúšala ujsť, mal ju vtiahnuť späť a tĺcť hlava-nehlava. Keď upadla do bezvedomia, mal ju obliať horľavinou a podpáliť. "V čase, keď bola zapálená, nepochybne bola nažive," uviedol Norbert Moravanský, znalec v oblasti súdneho lekárstva.

Kramera zadržali policajti prakticky ihneď, no vinu vždy odmietal. Holanďan sa dostal z väzby na slobodu pre chybu sudcu Dutka. Na pár pojednávaniach sa ešte ukázal, no pred vynesením rozsudku z našej krajiny ušiel. Súd ho vtedy odsúdil na 22 rokov. 

​Gerrita na jar vydali holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu

Vzatý bol potom do väzby. Obžaloba sa týka krvavého incidentu, ktorý sa odohral na bratislavskej Obchodnej ulici v novembri 2014. Okresný súd Bratislava I koncom septembra 2016 uznal Holanďana za vinného z vraždy. Odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil prípad prvostupňovému súdu v marci 2017.

Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým sudcom v prípade. Kauzu potom dostal na stôl nový zákonný sudca Michal Valent.

Pred súd sa opäť nepostavil

Kramer je aktuálne vo väzbe. V stredu, 19. júla, sa mal po všetkých peripetiách konečne postaviť pred súd, kde sa malo začať odznovu. To sa ale nestalo. "Súdu bola doručená lekárska správa lekárky Nemocnice pre obvinených a odsúdených Trenčín, ktorou nedovolila účasť obžalovaného na hlavnom pojednávaní z vážnych zdravotných dôvodov," priblížil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Podľa sudcu nejde o obštrukciu. Kramer má vysoko infekčné ochorenie. Doktorka mu akýkoľvek kontakt s ľuďmi, vrátane obhajcov, zakázala.

Obžalovaný Kramer by sa pred Mestský súd mal postaviť znovu 23. augusta. Otázne ale je, či sa pre jeho zdravotný stav tak aj stane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy