Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Partnerku mal dobiť a upáliť. Ani po deviatich rokoch nie je vrah definitívne odsúdený
Zdielať na

Partnerku mal dobiť a upáliť. Ani po deviatich rokoch nie je vrah definitívne odsúdený

BRATISLAVA / Za vraždu, ktorá otriasla pred deviatimi rokmi Slovenskom, nikto do dnešného dňa nesedí vo väzení. Kapitána výletnej lode, ktorý mal svoju partnerku v centre Bratislavy takto zniesť zo sveta, zadržali pred pár týždňami v zahraničí. Znovu sa tak mal postaviť pred slovenský súd, no to by nám ho najprv Holanďania museli vydať.

Obvinený je Gerrit Jan Kramer, ktorý podľa prokuratúry zavraždil svoju priateľku Simonu. Motívom mala byť žiarlivosť. 25-ročnú Simonu mal dobiť v byte na Obchodnej ulici. Keď sa z neho pokúšala ujsť, mal ju vtiahnuť späť a brutálne zbiť. Keď upadla do bezvedomia, mal ju obliať horľavinou a podpáliť.

"V čase, keď bola zapálená, bola nepochybne nažive," uviedol znalec v oblasti súdneho lekárstva Norbert Moravanský. Jeden zo susedov sa vtedy ešte pokúsil horiaci apartmán uhasiť. Rozbil okno, no pomôcť už nijako nedokázal. Z toho, čo videl, bol zdrvený.

Kramera zadržali policajti prakticky ihneď. Vinu vždy odmietal. Pred vraždou mal v meste popíjať aj so Simonou. V tele mu našli aj kokaín. Kramer skončil pred súdom, no pre chybu kontroverzného sudcu Dutka sa dostal z väzby na slobodu.

Na pár pojednávaniach sa Holanďan ešte ukázal, pred vynesením rozsudku zo Slovenska zmizol. Súd ho vtedy poslal na 22 rokov do väzenia. Kramer sa odvolal a Krajský súd to pre viaceré pochybenia vrátil späť na prvý stupeň. "Klient sa určite nebude vyjadrovať, kým sa to neskončí," vyjadril sa obhajca Roman Hriadeľ.

​Prípad prebral už tretí sudca

Medzitým sudca Dutko zomrel a ďalšia sudkyňa nekonala. Aktuálny sudca, v poradí už tretí, vydal na Kramera zatykač a zadržali ho v Holandsku. Hlavné pojednávanie mal nový sudca naplánované na tento týždeň, no ani to sa nakoniec nezačalo. "Okresný súd Bratislava I. odročil hlavné pojednávanie na neurčito. Súd dnes nedisponoval súhlasom obžalovaného konať v jeho neprítomnosti," uviedol hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

18. apríla budú holandské súdy rozhodovať o tom, či obžalovaného muža vydajú alebo nevydajú na Slovensko. Aktuálne sa nachádza vo väzbe. "Na základe tohto rozhodnutia súd určí ďalší postup," dodal Adamčiak. Ak Kramera Holanďania vydajú, pred súd by sa mohol postaviť v najbližších mesiacoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy