Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kapitán lode, ktorý zabil svoju priateľku, sa postaví pred súd
Zdielať na

Kapitán lode, ktorý zabil svoju priateľku, sa postaví pred súd

BRATISLAVA / Stará vražda z centra hlavného mesta opäť ožíva. Kapitán výletnej lode, ktorý mal brutálne dobiť a zaživa podpáliť svoju priateľku, sa postavil pred súd. Holanďana vydali na Slovensko potom, ako naňho sudca vydal zatykač. Dnes rozhodoval o tom, či ho budú stíhať za mrežami.

Toto je on. Gerrit Jan Kramer. Kapitán výletnej lode z Holandska, ktorý podľa prokuratúry ešte v roku 2014 zavraždil svoju priateľku Simonu. V minulosti ho súd už raz na 22 rokov za vraždu odsúdil. Pred vynesením rozsudku ale zmizol. Z väzby sa dostal na slobodu pre chybu sudcu Dutka. Kramer sa odvolal a Krajský súd pre pochybenia celú kauzu vrátil späť. "Klient sa určite nebude vyjadrovať. Kým to neskončí," povedal obhajca Gerrita Jana Kramera Roman Hriadeľ.

Motívom vraždy mala byť žiarlivosť. 25-ročnú Simonu mal dobiť v byte na Obchodnej ulici. Keď sa z neho pokúšala ujsť mal ju vtiahnuť späť a tĺcť hlava nehlava. Keď upadla do bezvedomia ju mal obliať horľavinou a podpáliť. "V čase, keď bola zapálená, nepochybne bola nažive," poznamenal znalec v oblasti súdneho lekárstva Norbert Moravanský.

Jeden zo susedov sa vtedy ešte pokúsil horiaci apartmán uhasiť. Rozbil okno, no pomôcť mladej Simone už nedokázal. Z toho čo videl sa nevedel dlho spamätať. "Časť zhoretého ľudského tela," odvetil sused. 

Kauzu dostal na stôl už v poradí tretí sudca. Keďže Kramer na pojednávania nechodil vydal naňho Európsky zatykač. Kapitána výletnej lode zadržali pred niekoľkými týždňami policajti v Amsterdame. Pred pár dňami ho letecky priviezli na Slovensko. Dnes ho postavili pred sudcu, ktorý rozhodoval o tom, či bude stíhaný na slobode alebo vo väzbe.

Sudca po dvoch hodinách rozhodol, že Kramer putuje do väzby. Policajná eskorta ho odváža rovno do väznice. "Bol senátom OS BA I. vzatý do opätovnej útekovej väzby nakoľko sa nezdržiaval na adresách, ktoré uviedol súdu a nepreberal zásielky a bez riadneho a včasného ospravedlnenia sa nedostavil na ostatné hlavné pojednávanie," uviedol Pavol Adamčiak, hovorca Okresného a Krajského súdu v Bratislave. Obžalovaný Kramer chce aby sa celý proces začal úplne odznova. Pojednávanie je naplánované na 19. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy