Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kde sa dá v horúčave schladiť? Máme zopár tipov
Zdielať na

Kde sa dá v horúčave schladiť? Máme zopár tipov

BRATISLAVA / Meteorológovia na pondelok (10. júla) vydali pre juhozápadnú polovicu nášho územia výstrahy prvého a druhého stupňa pred horúčavami. Predpokladalo sa, že maximá budú okolo 37 stupňov. Nakoniec chýbalo jeden a pol stupňa. Celý deň ale bolo dusno a sparno. Na niektorých miestach prišla oslobodzujúca búrka a lepšie sa dýchalo. Mnohí ľudia hľadali vodné plochy, kde by sa mohli osviežiť, no aj voda mala na mnohých miestach takmer teplotu čaju.

V Bratislave v pondelok (10. júla) okolo 14-tej hodiny teplota prekročila 34 stupňov. Slnko pálilo a reportér TV JOJ Anton Adamčík hľadal miesta, kde by sa človek mohol osviežiť. Obloha sa ale jemne zatiahla a bolo jasné, že rekordy padať nebudú. Hurbanovský rekord 36 stupňov z roku 2002 nepadol, maximum bolo 34,6 stupňa. O to prekvapivejšie boli teploty na bratislavskej Kolibe - 35,2 stupňov Celzia. A zrejme celoslovenské maximum bolo v Ivanke pri Dunaji - 35,3 stupňov Celzia. Bolo naozaj horúco a dusno, už poriadne ani voda v jazerách nechladila.

Úplne najpríjemnejšie osvieženie poskytuje Dunaj s 22 stupňami Celzia. Štrkovecké jazero malo predpoludním 25 stupňov, popoludní 28 stupňov, rovnako tak aj Kuchajda. Kúpalisko Matadorka malo v každom bazéne inú teplotu. Obyvatelia juhozápadu mohli tak severanom tíško závidieť. Voda v bazéne, ktorá má 23 stupňov je príjemná na plávanie, no pri aktuálnych predpovediach počasia, ideálna na osvieženie.


V letnom tábore v Kysaku-Brezie pri vysokých teplotách majú aj špeciálny program, zameraný nielen na pitný režim. "Máme bazén, máme hry, pri ktorých sa deti olievajú vodou. No taktiež máme vodovodný kohútik, taký zázračný. Z jedného tečie voda, z druhého malinovka, aby mali deti aj pitný režim zachovaný," uviedol Ladislav Klein z detského tábora. Ak by mal niekto veľkú potrebu sa schladiť, tak môže vycestovať z juhu Slovenska severnejšie na východ. Neďaleko je Kysak a rieka Hornád, ktorá je známa aj tým, že je vhodná pre otužilcov aj v lete. Ráno o šiestej hodine tam voda dosiahla 16 stupňov. Ale napríklad rieka Belá pri Podbanskom mala ráno iba 6,5 stupňa. V utorok (11. júla) by sa už malo lepšie dýchať, ale nebude to nadlho. V stredu (12. júla) nás opäť čaká úpek a vo štvrtok (13. júla) ozajstné osvieženie. "To nemusí byť ani 30 stupňov," uviedol meteorológ Samuel Bacák. No a v piatok (14. júla) a cez víkend nás opäť čaká páľava.

Súvisiace články