Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tipy a rady polície: Ako sa vyvarovať mikrospánku?
Zdielať na

Tipy a rady polície: Ako sa vyvarovať mikrospánku?

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Polícia v rámci preventívnych opatrení týkajúcich sa bezpečnej jazdy upozorňuje vodičov na mikrospánok. Poukázala na niekoľko rád a tipov, ako sa vyhnúť mikrospánku. Ten je totiž nebezpečným faktorom nehodovosti najmä počas dovolenkových ciest.

Maximálnu sústredenosť si vyžaduje bezpečná jazda. Ešte stále platí, že počet nehôd najmä v letných mesiacoch sa zvyšuje pribúdajúcim počtom áut na cestách. Pod nehody sa najmä v tomto období podpisujú ospalosť a únava. Vodiči si málokedy uvedomujú, že unavení by si podľa zákona ani nemali za volant sadať. 

Taktiež vysoké pracovné nasadenie, stres a snaha stihnúť čo najviac vyvoláva psychickú vyčerpanosť a únavu, ktorá sa odráža aj za volantom. Psychická únava znižuje koncentráciu, spomaľuje schopnosť reakcie a rýchleho rozhodovania. 

Rady a tipy, ako sa vyhnúť mikrospánku

Ak sa chystáte najmä na dlhšiu jazdu, je vhodné:

  • dostatočne si pred cestou oddýchnuť,
  • robiť si častejšie prestávky počas jazdy,
  • v prípade pocitu prichádzajúceho mikrospánku, čo najskôr zastaviť, vystúpiť, napiť sa vody, prejsť sa na čerstvom vzduchu,
  • vystriedať sa so spolujazdcom.

Vodičom, ktorí cestujú do zahraničia, odporúčame zistiť si aspoň základné informácie a povinnosti, ktoré platia v danej krajine, aby predišli nepríjemnostiam a vysokým pokutám. Aj v tomto prípade platí – mysli na možné dôsledky.

​Mikrospánok hral hlavnú úlohu aj pri tragickej nehode v obci Kriváň, keď sa päťčlenná posádka vracala z folklórnych slávností:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy