Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nevieme sa postarať o nevyliečiteľne choré deti. Chýbajú paliatívne oddelenia
Zdielať na

Nevieme sa postarať o nevyliečiteľne choré deti. Chýbajú paliatívne oddelenia

BRATISLAVA/KOŠICE/BANSKÁ BYSTRICA / Slovensko sa nevie postarať o nevyliečiteľne choré deti. Štátne paliatívne oddelenia pre deti u nás neexistujú. Hospice podporované zo súkromných príspevkov verejne upozorňujú na to, že im chýbajú lôžka, personál aj peniaze. Pomôcť by mohla nová výzva z plánu obnovy, ktorú zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Je určená na rozšírenie a obnovu kapacít paliatívnej starostlivosti.

"Kapacita dnešných slovenských hospicov je veľmi malá. Potreba je niekoľkonásobne vyššia," vysvetlil riaditeľka n.o. Plamienok, Mária Jesenková. Pre lepšiu predstavu, situácia na Slovensku je momentálne taká, že špecializovanú paliatívnu starostlivosť potrebovalo v roku 2022 až 1 700 detí. Dostalo ju ale len 64. "Plamienok je jediný detský hospic, ktorý poskytuje 24-hodinovú nepretržitú službu. Jednoducho táto situácia je alarmujúca a je neakceptovateľná. Myslím, že je čas ju posunúť v pred alebo nejakým spôsobom to vyriešiť," dodala Mária Jesenková.

Svetlom na konci tunela by mohla byť najnovšia výzva Ministerstva zdravotníctva SR z plánu obnovy pre zdravotnícke zariadenia, ktoré budú môcť čerpať prostriedky na rozšírenie a obnovu kapacít oddelení paliatívnej starostlivosti. "Pri tejto výzve je maximálna výška príspevku pri rekonštrukcii 51 000 eur bez DPH na jedno lôžko. Výška prostriedkov určených na výzvu je 4 994 234 eur," vyjadrilo sa ministerstvo. "Mali by od roku 2026 podľa novej kategorizácie nemocníc vzniknúť tri detské paliatívne oddelenia v troch najvyšších detských nemocniciach, čo sú Bratislava, Košice a Banská Bystrica," dodala Jesenková. Potiaľto to znie dobre, no v praxi to až také jednoduché nebude. Zdravotnícke zariadenia sa môžu do tejto výzvy zapojiť do 31. júla. Už teraz ale niektoré avizovali, že sa nezapoja. "V rámci aktuálnych možností sa Detská fakultná nemocnica nevie do tejto výzvy zapojiť. O paliatívnych pacientov sa staráme v rámci štandardných oddelení," uviedla v stanovisku Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici.

Podobne sú na tom aj v Košiciach. "Pre vytvorenie týchto paliatívnych lôžok je potrebná strategická investícia nie len do vytvorenia lôžok, ale aj do vytvorenia nadstavby DFN v Košiciach," priblížil riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, Andrej Koman. To už samotná výzva nezahŕňa."Už viac ako rok vedenie DFN bojuje o finančné krytie tohto projektu. Pokiaľ nedôjde k zásadnému rozhodnutiu zo strany štátu, hrozí, že východné Slovensko nebude mať vytvorené paliatívne lôžka pre deti. A čo je ešte horšie, stratí poslednú šancu na efektívne využitie prostriedkov z plánu obnovy," dodal riaditeľ.

Jedinou nemocnicou, ktorá sa do výzvy plánuje zapojiť je NÚDCH v Bratislave. "Chceme zlepšiť podmienky pre dlhodobo, vážne a nevyliečiteľne choré deti. Preto vítame možnosť ministerstva o pridelenie príspevku na vybudovanie detského oddelenia paliatívnej starostlivosti a do výzvy z plánu obnovy sa zapojíme," vysvetlila hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. Ak teda nechceme, aby nám prepadli, zrejme si ešte budú musieť sadnúť za rokovací stôl ministerstvo zdravotníctva a vedenie banskobystrickej a košickej detskej fakultnej nemocnice.

Súvisiace články