Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mikolaj: Zánikom ministerstva výstavby príde o prácu 70 ľudí
Zdielať na

Mikolaj: Zánikom ministerstva výstavby príde o prácu 70 ľudí

Zdroj: TASR/Martin Baumann

Štát tak ušetrí milión eur

"Za štyri roky to je hneď 120 miliónov Sk (približne štyri milióny eur), a to sú iba mzdy," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády SR poverený šéf rezortu Ján Mikolaj (SNS). Odmietol tak tvrdenia, že delimitácie neprinesú žiadnu úsporu.

Delimitačné protokoly, ktoré dnes schválila vláda SR, presúvajú na štyri nástupnícke ministerstvá spolu 474 funkčných miest. Znamenalo by to, že prepustený nebude ani jeden zamestnanec, a teda, nič sa neušetrí. Mikolaj však trvá na tom, že úspory budú.

"Bude o 70 zamestnancov menej, čiže bude okolo 413, ale z toho podstatnú časť tvorí Agentúra pre štrukturálne fondy, kde sa delia miliardy SK. Tá štruktúra musí byť zachovaná, pretože je predpísaná Európskou úniou a títo zamestnanci sú platení z Bruselu. To nie sú zamestnanci platení zo štátneho rozpočtu," zdôvodnil Mikolaj.

Doplnil, že na dnešnom rokovaní vlády sa tiež vyjasnili "veci" ohľadom nájmov priestorov, v ktorých sídlilo MVRR SR a aj tie prinesú ďalšie šetrenie. "Pokiaľ viem, minister (pôdohospodárstva) už podpísal novú zmluvu, ktorá je podstatne lacnejšia ako tá, ktorú podpísala minulá vláda, takže aj tam budú vysoké úspory," uviedol.

Štyri delimitačné protokoly bolo treba schváliť pre rušenie ministerstva životného prostredia a rezortu výstavby a regionálneho rozvoja. Znižovanie počtu rezortov považuje dosluhujúci premiér Robert Fico za dobré a určite to podľa neho prinesie úspory. Koľko presne sa zlučovaním ministerstiev ušetrí, však vláda aktuálne vyčísliť nevie.

Mikolaj vraví o prepúšťaní, delimitačné protokoly nie

Poverený minister výstavby a regionálneho rozvoja Ján Mikolaj tvrdí, že zánikom ministerstva o prácu príde okolo 70 zamestnancov, čím by mal štát ušetriť ročne na platoch okolo milióna eur. Delimitačné protokoly, ktoré v stredu ministri podpísali, však hovoria o tom, že na štyri nástupnícke ministerstvá sa z končiaceho rezortu výstavby delimituje spolu 474 funkčných miest, čo predstavuje plný počet ľudí pracujúcich na MVRR.

"Zamestnancov bude o 70 menej, čiže ich bude okolo 413, sa mi zdá. Ale z toho podstatnú časť tvorí agentúra pre štrukturálne fondy, kde sa delia miliardy slovenských korún. Takže tá štruktúra musí byť zachovaná, pretože je predpísaná Európskou úniou. Títo zamestnanci sú platení z Bruselu a nie zo štátneho rozpočtu. Takže úspory v mzdách ročne budú minimálne 30 miliónov korún, za štyri roky 120 miliónov korún a to sú len mzdy," povedal v stredu po rokovaní vlády Mikolaj.

Podľa pôvodných materiálov malo ministerstvo výstavby zanikajúce k 1. júlu 2010 prepustiť približne 60 zamestnancov, počítalo sa s ľuďmi, ktorí by šli do riadneho alebo predčasného starobného dôchodku, 396 pracovníkov rezortu malo prejsť do pracovného pomeru v nástupníckych ministerstvách. Uvádzala to správa, ktorou sa kabinet zaoberal 9. júna, na vedomie ju však nezobral, lebo rokovanie o nej prerušili. Nové delimitačné protokoly hovoria o tom, že na štyri nástupnícke ministerstvá sa z končiaceho rezortu výstavby delimituje spolu 474 funkčných miest.

Mikolaj potvrdil, že štát neopustí budovu, v ktorej si dnes prenajíma priestory ministerstvo výstavby, ani po tom, ako bude zrušené. Ministri výstavby za SNS prenájom viackrát označili za nehospodárny a ťažko vypovedateľný. Ministerstvo pôdohospodárstva podľa Mikolaja vraj už s nájomníkmi podpísalo dohodu, že časť priestorov bude využívať aj v budúcnosti. V budove by si chcel rezort pôdohospodárstva nechať jedno poschodie pre potreby Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, ktorá zatiaľ patrí pod rezort výstavby a po jeho zrušení prejde pod pôdohospodárstvo.

"Pokiaľ viem, minister pôdohospodárstva už podpísal novú zmluvu. Je podstatne lacnejšia ako tá stará, podpísaná bývalou vládou. Úspory budú určite v desiatkach miliónov korún," konštatoval Mikolaj. Delimitačné protokoly nehovoria o akýchkoľvek finančných nárokoch súvisiacich so zlučovaním rezortov, nevyčísľujú ani prípadné úspory.

Na ministerstvo vnútra prechádza z ministerstva výstavby 73 funkčných miest, z rozpočtových organizácií krajských stavebných úradov 195 funkčných miest, zo Slovenskej stavebnej inšpekcie Bratislava 28 funkčných miest a z príspevkovej organizácie Inštitút urbanizmu a územného plánovania URBION päť funkčných miest.

Rezort vnútra dostane od MVRR nedaňové príjmy štátneho rozpočtu na rok 2010 v sume 219,1 tis. eur a výdavky po úprave na rok 2010 v sume 12,81 mil. eur určené na zabezpečenie výkonu kompetencií. Na MV prechádzajú kompetencie v oblasti verejných prác, v oblasti stavebného poriadku a územného plánovania okrem ekologických aspektov, krajské stavebné úrady, Slovenská stavebná inšpekcia a Inštitút urbanizmu a územného plánovania URBION a financovanie preneseného výkonu štátnej správy v oblasti stavebného poriadku a bývania

Na ministerstvo hospodárstva a výstavby prechádzajú pôsobnosti v oblasti stavebnej výroby a stavebných výrobkov, v oblasti tvorby a uskutočňovania bytovej politiky, v oblasti poskytovania štátnej prémie k stavebnému sporeniu a v oblasti hospodárskej mobilizácie, Štátny fond rozvoja bývania a Registratúrne stredisko. Z pôvodného ministerstva výstavby preberá rezort hospodárstva 66 funkčných miest. Zo Štátneho fondu rozvoja bývania prechádza 48 funkčných miest. S tým súvisí aj presun 179,585 mil. eur na zabezpečenie nových kompetencií.

Na ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja sa z MVRR presúva pôsobnosť v oblasti regionálneho rozvoja okrem koordinácie využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Na rezort pôdohospodárstva prechádza 239 funkčných miest starého ministerstva a 322,019 mil. eur zo štrukturálnych fondov a 375,104 mil. eur na zabezpečenie výkonu kompetencií.

Na úrad vlády prechádza z ministerstva výstavby pôsobnosť v oblasti koordinácie využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a 96 funkčných miest. K tomu prináležia príjmy zo zdrojov Európskej únie 10,863 mil. eur a 11,744 mil. na výkon kompetencií.

Najčítanejšie správy