Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na svoje 82. narodeniny môže opäť tancovať. Aj vďaka ľuďom dostala novú protézu
Zdielať na

Na svoje 82. narodeniny môže opäť tancovať. Aj vďaka ľuďom dostala novú protézu

OKOČ / Legislatíva vraj znemožnila dôchodkyni z Okoče, aby opäť dostala protézu s mikroprocesorom, na ktorú je 20 rokov navyknutá. Vďaka reportáži z októbra minulého roka sa jej príbeh dostal do Siedmeho neba a jediná túžba Esztinéni sa naplnila. Vďaka všetkým darcom, ktorí jej na ňu prispeli, bude na svoje 82. narodeniny už opäť tancovať.

Esztinéni z Okoče má po takmer roku opäť protézu s mikroprocesorom. Tá jej 20 rokov umožňovala chodiť bez bariel, starať sa o hydinu či vyjsť na rebrík. Keď sa jej pred rokom pokazila, a už sa nedala opraviť, podľa všeobecnej zdravotnej poisťovne už 81-ročná žena nemala nárok na takú špeciálnu protézu.

"Povedali mi, že to stojí 26-tisíc eur. Že to je veľa peňazí," povedala Ester Kaczová z reportáže z dňa 30. 11. 2022. "Hoci roky pribúdajú, ale aktivita rovnaká, tá bezpečnosť, čo to koleno poskytuje, tá je nenahraditeľná, tú ona potrebuje," avizoval Ľuboš Horňák, technik z Neoprot Bratislava.

"Máme viac takých prípadov, kedy zrazu odmietnu protézu uhradiť. Chápem, že sú nejaké opatrenia a indikačné kritériá, ale tie sa tiež 20 rokov nezmenili," myslí si výkonný riaditeľ Neoprot Bratislava Róbert Wágner. Poisťovňa preplatila len menšiu časť sumy, ako za obyčajnú protézu, ale vďaka zbierke dobrých ľudí a Siedmeho neba sa podarilo zvyšnú sumu vyzbierať.

Životné krédo, stále niečo robiť, napĺňa Esztinéni opäť. Teraz už so špeciálnou protézou. "Jedna palica, chvalabohu, už stačí. Koľko to trvalo? 7-8 mesiacov, keď som ju dostala. Teraz mám jednu dobrú a jednu pokazenú," povedala Eszti. Takmer rok s nefunkčnou špeciálnou protézou sa podpísal na stave jej zdravej nohy. 

Esztinéni všetkým odkazuje, že: "Chcem poďakovať každému, ale každému, pán Krčméry už z neba pozerá na nás a teší sa, že viem už chodiť. Aj každému na celé Slovensko veľmi pekne ďakujem." Šport zostal aj naďalej jej vášňou – stretnutie s Hamšíkom patrí medzi nezabudnuteľné. "Už netipujem, lebo oni tak hrajú, že to sa už vyhrať nedá, ale pozerám stále šport, však čo je v televízore iné? Keď mi pán Boh pomôže, tak budem tancovať 11. augusta, vtedy budem narodeniny oslavovať," dodala nadšená Esztinéni.

Súvisiace články