Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odvodový bonus bude zavedený po splnení určitých podmienok
Zdielať na

Odvodový bonus bude zavedený po splnení určitých podmienok

"Najprv sa uskutočnia kroky na reformu odvodov a pri splnení podmienky fiškálnej udržateľnosti a neohrozenia marginalizovaných skupín môžeme pristúpiť k realizácii odvodového bonusu," avizovala Radičová.

"Najprv sa uskutočnia kroky na reformu odvodov a pri splnení podmienky fiškálnej udržateľnosti a neohrozenia marginalizovaných skupín môžeme pristúpiť k realizácii odvodového bonusu," avizovala kandidátka na premiérku pripravovanej stredopravej vlády.

Dosiahnutú dohodu ocenil aj šéf SaS Richard Sulík. "Hlavná priorita našej strany sa bude realizovať. Podmienky, ktoré sú dané, sú veľmi rozumné," konštatoval s tým, že dnešné rokovania stredopravých strán dokázali veľkú vôľu sa dohodnúť.

Jedna z najvyšších priorít novej vlády bude ozdravenie verejných financií. Radičová upozornila na skutočnosť, že ich tohtoročný deficit pravdepodobne nedosiahne plánovaných 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale skôr analytikmi odhadovanú úroveň okolo 7 %. "V tézach sme navrhli niekoľko krokov, ktoré bude nevyhnutné urobiť na konsolidáciu verejných financií," uviedla bez bližších podrobností volebná líderka SDKÚ-DS. Zároveň však pripustila, že pripravovaná koalícia nepočíta pri znižovaní deficitu s privatizáciou.

Aj keď sa po voľbách viackrát objavili úvahy o návrate k predaju bratislavského letiska či nákladného železničného prepravcu ZSSK Cargo, ktoré pripravovala ešte druhá Dzurindova vláda, Radičová pripomenula, že od týchto plánov uplynuli štyri roky a spomínané podniky sú v oveľa horšej situácii ako vtedy. "Hľadáme riešenia, ako zlepšiť situáciu v týchto podnikoch. S tou pôžičkou, ktorú dnes železnice majú, riešenie cez privatizáciu nie je riešením, to by sme išli pomaly do mínusu," podčiarkla.

Odmietavý postoj SDKÚ-DS aj ďalších stredopravých strán k pôžičke Grécku ostáva podľa Radičovej nezmenený. V súvislosti s podporou nového garančného mechanizmu EÚ potenciálna premiérka zdôraznila, že nová vláda musí o tejto otázke ešte pred definitívnym rozhodnutím predovšetkým rokovať, keďže pri doterajších rokovaniach neboli a nemajú tak dostatok informácií o tomto nástroji. "Máme niekoľko návrhov a predstáv, ako pokračovať v rokovaniach na túto tému," avizovala Radičová bez bližšieho upresnenia.

Najčítanejšie správy