Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bugár: Prvý krok k spolupráci musí urobiť Fidesz
Zdielať na

Bugár: Prvý krok k spolupráci musí urobiť Fidesz

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer/ilustračné

V Budapešti počuť názory, že Most nebude dobre reprezentovať záujmy Maďarov

Strana Most-Híd však ani v budúcnosti určite nebude vazalom Fideszu. "(Nadviazanie spolupráce) nezávisí od nás. Potrebujeme ale partnerstvo, nie vazalstvo," odkázal Bugár predsedovi Fideszu a novému maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Orbánov Fidesz pred slovenskými parlamentnými voľbami otvorene podporoval Stranu Maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho, pričom Most, ktorý vznikol odčlenením od SMK, takmer úplne ignoroval. Maďarská vláda v prvej reakcii na výsledky slovenských volieb vyjadrila ľútosť nad tým, že SMK sa do parlamentu nedostala.

V Budapešti počuť aj názory, že Most-Híd nebude až tak dobre reprezentovať záujmy maďarskej menšiny na Slovensku, ako by to robila Csákyho SMK. Bugár však podobné názory odmieta. "Uvedomujeme si svoju zodpovednosť a som si istý, že poslanci Mostu budú naďalej stáť za menšinami," povedal Bugár.

Agentúra pripomína, že v slovenskom parlamente bude mať Most-Híd 14 poslancov, no len polovica z nich budú Maďari. Bugár však tvrdí, že na tom nezáleží a vymenoval viacero príkladov, kedy slovenskí politici na kandidátke Mostu-Híd v minulosti hlasovali za rozšírenie práv maďarskej menšiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy