Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Supermarket či tržnica? Kde nájdeme lepšiu cenu zeleniny a ovocia?
Zdielať na

Supermarket či tržnica? Kde nájdeme lepšiu cenu zeleniny a ovocia?

BRATISLAVA/KOMÁRNO / Ovocia a zeleniny z domácich zdrojov je v tomto období viac ako dosť. Stačí sa prejsť po tržniciach alebo obchodoch. Ak ste to už urobili, určite ste si všimli, že ceny pri niektorých druhoch môžu byť až dramaticky iné. Urobili sme preto také malé porovnanie toho, za koľko sa ovocie a zelenina predávajú na rôznych miestach.

Ceny za ovocie a zeleninu sa na jednotlivých predajných miestach líšia. Na tržniciach si ale priplatíte poriadne. "Ľudia majú peniaze aspoň v Bratislave, ani nepozerajú ceny. Ja by som v živote nedala 10 eur za také marhule, supermarkety sú konkurencia veľká," vyjadrila sa predajkyňa. My sme si ceny za rôzne druhy ovocia a zeleniny porovnali. Napríklad za kilo čerešní zaplatíte na trhu od 10 do 12 eur, v supermarketoch v priemere 8 eur. Pestovatelia ponúkajú svoje produkty aj na inzerátoch, tam sa cena za čerešne pohybuje okolo troch eur. Na trhu sú drahšie aj marhule, paradajky či šalátové uhorky.

TV JOJ

​Aj napriek prirážke majú trhy svoju klientelu

"Radšej chodím nakupovať na tržnice, ako do ostatných obchodov. Mám pocit, že tu je lepší tovar, kvalitnejší," uviedla kupujúca. Kým narastie prvá, kapitálna paprika, pestovateľa to stojí minimálne 10 týždňov tvrdej práce. "Ja predávam papriku za 2 eurá a viem, že keď odo mňa kúpia papriku, dávajú ju po 5 až 6 eur," vyjadril sa pestovateľ zeleniny z Kolárova. Za tak vysokú cenu zeleninu z domu nepredá, aj keď náklady sú po vlaňajšku dvojnásobné. Pán Otto predáva zeleninu zo svojej záhrady, ale teraz si zákazníkov ešte musí udržať inak. "Zatiaľ kupujeme, aj my pestujeme, tak ešte nemáme. Niekedy musíme lacnejšie predať, aby sme vedeli predať," opísal Otto Drgáč, pestovateľ z Komárna.

Súvisiace články