Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mečiar a Csáky sa do parlamentu nedostali
Zdielať na

Mečiar a Csáky sa do parlamentu nedostali

HZDS: Je to prehra pre Slovensko!

Volebný výsledok pod úrovňou piatich percent hlasov v parlamentných voľbách ĽS-HZDS neteší, ale berie ho na vedomie. V reakcii na priebežné výsledky volieb to uviedol podpredseda hnutia Marián Klenko. "ĽS-HZDS v týchto voľbách neprehrala, prehralo Slovensko," vyhlásil tesne pred sčítaním všetkých hlasov pred novinármi. Líder strany Vladimír Mečiar výsledok, v tom čase na úrovni 4,34 percenta, komentovať neprišiel.

Mečiarovo hnutie sa tak prvý raz vo svojej takmer dvadsaťročnej histórii nedostane do parlamentu. Podľa predstaviteľov ĽS-HZDS to budú občania, ktorí v nasledujúcich rokoch doplatia na aktuálnu "hrozbu" zostavenia pravicovej koalície.

Domnievajú sa, že pod výsledok sa podpísalo predovšetkým to, že strana bola dlhodobo vystavená "zákerným mediálnym útokom". Zároveň pripustili, že časť voličov im odobral ich koaličný partner Smer-SD premiéra Roberta Fica.

Ďalší z podpredsedov ĽS-HZDS Peter Sika tvrdí, že napriek tomu, že hnutie na štyri roky opustí parlament, necítia sa porazení. "Veľmi nás mrzí, že občan SR si vybral zvýšenie veku odchodu do dôchodku, legalizáciu marihuany, homosexuálne partnerstvá, a mohol by som pokračovať," dodal však. Sika podotkol, že ĽS-HZDS je stranou, ktorá zakladala Slovensko, a preto ich mrzí, že krajina má ísť v nasledujúcom období takouto cestou.

TASR

Sklamané SMK sa tiež nedostalo do parlamentu

Strana maďarskej koalície (SMK) zvíťazila na južnom Slovensku podľa neoficiálnych výsledkov parlamentných volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR iba vo volebnom obvode Štúrovo. V ostatných ju predbehol buď Most-Híd, alebo Smer-SD, ktorý aj na juhu Slovenska oslovil množstvo voličov.

Pál Csáky získal so svojou stranou prím iba v obvode Štúrovo. Hlasy tu SMK odovzdalo 43,24 percenta voličov a Mostu-Híd 36,61 percenta.

V obvode Dunajská Streda stratila SMK (32,87 percenta) na Most-Híd (50,87 percenta) presne 18 percent. Stratu zaznamenala SMK na svojho konkurenta aj v obvode Galanta. Most-Híd zvíťazil nad SMK ďalej v obvodoch Komárno, Šaľa, Levice, Nové Zámky a Lučenec. V posledných troch menovaných obvodoch ale celkovo zvíťazil Smer-SD.

Tesný odstup mali maďarské strany medzi sebou v Rimavskej Sobote. Most-Híd v tomto obvode získal 17,59 percenta a SMK 16,70 percenta. Približne o 10 percent zaostávala SMK za Mostom-Híd v obvode Rožňava. Najviac voličov v spomínaných obvodoch ale získal Smer-SD.

Csákyovci porazili Bugárovcov vo Veľkom Krtíši a tiež v obvode Trebišov. Víťazom sa aj v týchto obvodoch ale stal Smer-SD.

Najčítanejšie správy