Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Luniku IX voliči vynášali hlasovacie lístky!
Zdielať na

Na Luniku IX voliči vynášali hlasovacie lístky!

Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Odoberať ich mali pri východe volebných miestností policajti!

Čo sa deje vonku, k tomu sa neviem vyjadriť, lebo ako predseda som zodpovedný za poriadok vo volebnej miestnosti. To, či niekto vynáša hlasovacie lístky, neviem vylúčiť, ale v zásade ja mu v tom zabrániť nemôžem. V zásade platí, že väčšina hodí nepoužité hlasovacie lístky do škatule, ktorá je tu v miestnosti,“ vyjadril sa predseda jednej z dvoch okrskových volebných komisií Matúš Lemeš.     

Vo volebných obvodoch Košice – mesto a Košice – okolie zaznamenali viacero podnetov na vynášanie nepoužitých hlasovacích lístkov z volebných miestností, čo potvrdila Jana Popovičová, podpredsedníčka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Košice – mesto, aj predseda ObVK Košice – okolie Peter Körthy.

Podľa Popovičovej týmto nedochádza k porušeniu zákona. „Žiadali sme usmernenie od Ústrednej volebnej komisie, odkiaľ máme informáciu, že zákon takéto konanie nezakazuje,“ povedala.

Podľa Körthyho v obvode Košice – okolie riešia v týchto chvíľach podnet, ktorý telefonicky anonymne dostali od niektorých občanov v Moldave nad Bodvou. „Podľa týchto podaní mali údajne príslušníci mestskej polície odoberať nepoužité hlasovacie lístky pri východe z volebných miestností. Zatiaľ však túto informáciu oficiálne potvrdenú nemám,“ dodal Körthy.

Jeden z voličov - 45-ročný Ján - si myslí, že dochádza ku kupovaniu hlasov. „Áno, kupujú hlasy. Dávajú tri eurá, víno. Vidím, tam dole chodia. Je osemnásť hlasovacích lístkov, sedemnásť musia ukázať, že ten jeden hlas, či tam dali,“ vysvetlil s tým, že bol voliť preto, že na tomto sídlisku sa nedá žiť normálne.     

My tu nemáme šancu. Vodu máme hodinu denne, musíme aj bez elektriny žiť. A z Európskej únie, čo chodia peniaze, kde sú tie peniaze? Nedávajú na Rómov,“ posťažoval sa 45-ročný Ján.

Július Horváth hlasoval tiež za lepšie podmienky. „Že aspoň dačo bude pre Slovensko, pre Rómov, že aspoň dačo, nech robia pre tie deti, čo chodia do školy a pre tých čo nerobia, aby dajaká robota sa našla,“ skonštatoval ďalší z oslovených voličov Adam Turták.     

Podľa dnes aktualizovaných volebných zoznamov je na košickom sídlisku Lunik IX zapísaných 3285 občanov, z ktorých do 11:30 využilo svoje volebné právo viac ako 12 percent. „Predpoludním sme zažili nápor, voliči chodili vo vlnách, a preto museli stáť pred volebnou miestnosťou v radoch. Teraz sa však situácia upokojila,“ skonštatoval predseda OKV Matúš Lemeš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy