Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Takéto teploty sme namerali v aute počas najväčších horúčav
Zdielať na

Takéto teploty sme namerali v aute počas najväčších horúčav

BRATISLAVA / Tropické horúčavy už v pondelok, 19. júna, zasiahli juhozápad Slovenska, v utorok to pocítili aj obyvatelia severozápadu. Napríklad v inak studenej Žiline meteorológovia namerali 30 stupňov. A to bola teplota v tieni - vo výške dvoch metrov nad zemou. Teplota asfaltu alebo betónu mohla dosahovať aj 50 stupňov, kapota auta 70. Záleží aj na farbe auta. V čiernom môže byť vnútri aj vyše 60 stupňov. Štáb TV JOJ vyzbrojený bezdotykovým teplomerom zisťoval, aké teploty dosahovali rôzne miesta počas najväčšieho úpeku.

Pokiaľ v týchto horúčavách sadnete do zaparkovaného auta, zažijete ozajstné peklo. Teplota vo vnútri môže byť totiž dvojnásobne vyššia ako vonku. V čase nášho merania boli oficiálne teploty v Bratislave okolo 29 stupňov, ale viac na juhu cez 30 a taktiež na severozápade v Žiline 30 a v Beluši napríklad 31. Na kapote nášho auta sme namerali 61 stupňov, dnu na sedadle rovnako, zakrytá palubovka mala takmer 48. Zostať dnu by znamenalo kolaps aj pre zdravého človeka.

"Rozdiel telesnej teploty a tých aj 50-tich stupňov, to je pre organizmus šok," uviedla Eliška Kubíková, MPH/prednostka Anatomického ústavu LF UK. Pokiaľ dôjde ku kolapsu, aj zdravý človek môže pri páde utrpieť úraz. Ak nie je zdravý, môžu nastať ďalšie problémy. "Či sú to ľudia, ktorí sa liečia na onkologické ochorenia, alebo vysoký tlak," pokračovala Kubíková. Pri vysokej teplote sa človek začne viac potiť a strácať tekutiny. "Zvyšuje sa tep, dýchanie v teple je namáhavejšie," dodala Kubíková.

Preto je dôležitý pitný režim a dopĺňanie tekutín, ideálne nebublinkovej vody. No pri 60 stupňoch v aute ani to nepomôže. Vyskúšali sme, čo s autom urobí 5-minútové vetranie. Už po 5 minútach, čo sme vetrali auto, klesla teplota na palubovke o 5 stupňov. To je málo na to, aby naše telo netrpelo. "Ešte 30 stupňov zvládneme, ale 35 je už pomerne veľa, najmä keď nepijeme," povedala Kubíková.

Optimálne by bolo použiť klimatizáciu alebo počkať, kým sa auto vychladí, lebo studený vzduch na naše telo tiež nerobí dobre. Oveľa lepšie je, ak máme takú možnosť, auto zaparkovať pod stromom. Tu sme namerali prijateľnú teplotu 27 stupňov. Asfalt na slnku dosahoval 45 stupňov, kapota čierneho auta 66, červená 48, biela 42. Tráva na slnku mala 35 stupňov a voda v jazere pri brehu 27. Keď sme ale vošli do lesa, kmene stromov vyžarovali len 24 stupňov a pri zemi, kde bol aj mach, iba okolo 22.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy