Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
So zlomenými nohami prešiel 5 krajín. Príbeh chlapca je jedným z mnohých
Zdielať na

So zlomenými nohami prešiel 5 krajín. Príbeh chlapca je jedným z mnohých

BRATISLAVA / So zlomenými nohami prešiel päť krajín. Peši. V ukrutných bolestiach dorazil po polroku na Slovensko. Neuveriteľný príbeh 17-ročného chlapca z Nigeru je len jeden z mnohých, o ktorých nikto ani netuší. Problematika ľudí, nútených opustiť svoje domovy sa ale dotýka celej spoločnosti. Ich odvahu a silu sme si pripomenuli v utorok, 20. júna. Je to Svetový deň utečencov.

​Nielen na Slovensku, ale aj v ďalších sto krajinách sveta je 20. jún venovaný tým, ktorí hľadajú bezpečie v cudzích krajinách. S ťažkými osudmi utečencov sa Vladislav Fejo stretáva denne. "Pracujem tu už 11 rokov a za ten čas som počul a prežil mnohé príbehy," povedal riaditeľ Zariadenia pre maloletých migrantov bez sprievodu v Medzilaborciach Vladislav Fejo. Dôvody útekov z rodných krajín sú takmer vždy rovnaké.

"Buď je to vojna, alebo nejaký konflikt v ich krajine, alebo je to ekonomický dôvod – túžia sa dostať z tých veľmi biednych pomerov, nájsť ciele vo svojom živote a podmienky pre dôstojnejší život," pokračoval Fejo. Kým ešte pred dvoma rokmi tvorili väčšinu prichádzajúcich maloletých migrantov Afgánci, v súčasnosti sa trend zmenil a v zariadení je najviac chlapcov zo Sýrie. Ani jeden z ich životných príbehov sa nepočúva ľahko, no to, čo musel zažiť chlapec z Nigeru, zasiahlo aj zamestnancov zariadenia, kde sa aktuálne nachádza.

"Šesť mesiacov chodil a pohyboval sa po celej Európe a mal zlomeniny obidvoch nôh, až také nepochopiteľné. To bola nepredstaviteľná bolesť," vysvetlil Fejo. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre migráciu počet utečencov vo svete oproti vlaňajšku narástol a dosahuje nové maximum – 110 miliónov. Medzi nimi sú aj nútene vysídlené osoby v rámci domovskej krajiny. K dnešnému číslu prispel aj konflikt na Ukrajine.

"Keď začala vojna na Ukrajine, my Slováci sme ukázali veľké srdce. Ten dobrý ľudský potenciál v nás je a to nám dáva nádej, že aj v budúcnosti budeme vedieť pomôcť, pochopiť a hlavne správať sa slušne," uzavrel Fejo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy