Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Skutok sa nestal. Muža obvineného zo zneužívania vlastnej dcéry pustili na slobodu
Zdielať na

Skutok sa nestal. Muža obvineného zo zneužívania vlastnej dcéry pustili na slobodu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Pred dvoma rokmi zaklopali Spišsko-novoveskí kriminalisti na dvere bytu, v ktorom býval Jaroslav. Ukázali mu papier o zadržaní a vzali ho zo sebou. Čelil obvineniu zo zločinu sexuálneho zneužívania vlastnej dcéry. Už vtedy sa po Spišskej Novej Vsi hovorilo o tomto čine ako o výmysle. Krajský súd tieto domnienky potvrdil.

Jaroslav absolvoval na spišskonovoveskom okresnom súde niekoľko hlavných pojednávaní. Dvakrát si tu vypočul aj rozsudok. "Najprv som dostal 5 rokov. Potom mi dal ten istý sudca tri. Možno keby som tam išiel ešte raz, dal by mi rok a potom by ma oslobodil. No ale vedel som, že jeden človek nemôže rozhodovať o vašom živote," uviedol oslobodený Jaroslav Urbašík.

Muž bol odsúdený za nechutnosti, ktoré mal podľa obžaloby vykonávať na vlastnej dcére. Samotný Jaroslav nedokázal ani počúvať, čo mu kladú za vinu "Také nieo sa ťažko počúva, nie to ešte čítať a prežívať. Niekto povie, že toto a toto sa stalo a ešte sa to týka mojej najmilovanejšej osoby," priblížil Jaroslav.

Preto sa po každom rozsudku odvolal na Krajský súd v Košiciach. To druhé odvolanie už bolo úspešné. "Rozhodol tak, že oslobodil Jaroslava Urbašíka spod obžaloby prokurátora Okresnej prokuratúry Spišská Nová Ves pre skutok právne kvalifikovaný ako zločin sexuálneho zneužívania, pretože nebolo dokázané, že sa skutok, pre ktorý bol obžalovaný stíhaný, skutočne stal," informovala Anna Pančurová, hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach.

Orgány činné v trestnom konaní podľa obhajcu nezabezpečili dôkazy zákonným spôsobom a ani výsluch Jaroslavovej dcéry nebol podľa zákona. "Bola vypočúvaná na obvodnom oddelení v SNV za prítomnosti svojej starej matky, ktorá vlastne za ňu akoby podávala trestné oznámenie. Toto nie je prípustné. Potvrdili to aj psychológovia, ktorí povedali, že použité výrazy maloleté dieťa nepoužíva," priblížil obhajca Ivan Vanko. "Niekto svojím konaním vytetoval na čelo mojej dcére akoby sa to stalo. A pri tom sa nestalo a zlí ľudia jej to podsunú celý život," doplnil Jaroslav.

Zaujímalo nás tiež, prečo krajský súd Jaroslava neoslobodil už pri prvom procese. "Tie pochybnosti, ktoré tam boli pri prvom odvolaní, sa nevyvrátili v tom doplňujúcom pojednávaní na spišskonovoveskom okresnom súde nevyvrátili. Preto už mohol na tom druhom pojednávaní krajský súd s kľudným svedomím rozhodnúť tak ako rozhodol," priblížil Vanko.

Jaroslav teraz rozbieha právne kroky na svoju ochranu. V meste ho pozná množstvo ľudí. Obvinenie, ktoré prišlo iba pár dní pred koncom podmienky, vníma ako vykonštruované. "Týmto rozhodnutím krajského súdu mi je jasné, že moje meno je očistené. Ja neodpúšťam, ale budem všetko robiť právne," uzavrel Jaroslav.

Súvisiace články