Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Úspech slovenskej univerzity. Monacké knieža ju pozvalo na automobilovú výstavu
Zdielať na

Úspech slovenskej univerzity. Monacké knieža ju pozvalo na automobilovú výstavu

KOŠICE / Slovenskí študenti, konštruktéri, vývojári a dizajnéri z Technickej univerzity v Košiciach majú za sebou ďalší unikátny úspech. Monacké knieža Albert ich pozval na najprestížnejšiu automobilovú výstavu v Monaku. Medzi automobilových obrov prišli s konceptom superšportového auta s jedinečne bezpečnou vodíkovou technológiou, na ktorú má univerzita patent. V Monaku nakrúcal náš reportér Rasťo Striško.

​Dostali sa do pozornosti monackého kniežaťa Alberta aj premiéra Pierra Dartauta. A za všetko môžu ich vlastní študenti s profesormi – pedagógmi, ktorí po dlhoročnom vývoji držia patent vodíkovej technológie, ktorú doteraz vývojári z celého sveta nedosiahli. Knieža Albert nebol jediný, kto sa v slovenskom vodíkovom aute – ak by to bolo možne, chcel okamžite previezť po francúzskom azúrovom pobreží.

"Keď dávate unikátnu technológiu do nejakého zariadenia, tak aj to musí nejako vyzerať," odpovedal prof. Jozef Živčák, dekan Technickej univerzity v Košiciach.

Ak si predstavíte, že značná časť toho, čo vidieť vo videu, vychádza z reálnych seminárnych a ročníkových prác študentov, ich strojníckej fakulty, pokojne sa vám môže zakrútiť hlava. A práve taký je úspech, ktorý Košickú univerzitu vystrelil z Dubaja do Monaka. Medzi obrov, ktorí desiatky rokov určujú smer aj vývoji nielen v superšportových autách. "Museli sme preorať materiály, dizajn, mechatroniku, automatizáciu, nekonvenčné materiály až sme sa dostali k možnej alternatíve budúcnosti," dodal prof. Jozef Živčák.

Na výstave sú zastúpené takmer všetky svetové značky automobilového priemyslu. So svojimi veteránmi či s konceptami budúcnosti. Úlohou Matadoru je hlavne predstavovať naše inovácie a inovácie Technickej univerzity," vyjadril sa Tomáš Gugh zo spoločnosti Matador Group.

"Namiesto toho, aby sme používali extrémne vysoké tlaky ako v bežných vodíkových autách, naše tlaky sú 40-krát nižšie a dokážu uskladniť viac vodíka," opísal Tomáš Brestovič, prorektor Technickej univerzity v Košiciach. Vlastná technológia Košickej univerzity je chránená patentom.

Súvisiace články