Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Konferencia biskupov Slovenska má prvýkrát ako hovorkyňu ženu
Zdielať na

Konferencia biskupov Slovenska má prvýkrát ako hovorkyňu ženu

BADÍN / Prvou ženou na poste hovorkyne Konferencie biskupov Slovenska sa stala Katarína Jančišinová. Do tejto funkcie nastupuje po troch mužských predchodcoch. Oficiálne od 1. augusta.

​Prvú hovorkyňu v histórii si Konferencia biskupov Slovenska (KBS) zvolila v pondelok na svojom plenárnom zasadnutí. To sa koná v Badíne, kde sme už Katarínu Jančišinovú zastihli pri prvých krokoch v novej funkcii. Ponuka od konferencie biskupov bola rovnako príjemná ako privítanie kvetmi z badínskych lúk, no zároveň bola prekvapením. "Svojím spôsobom ma táto ponuka veľmi prekvapila. Ja som s ňou nepočítala," uviedla Katarína Jančišinová, hovorkyňa KBS.

Vďaka manželovi ju navyše Konferencia Biskupov poznala už dlhšie. "Jej manžel robil kedysi u nás, robil výkonného sekretára," uviedol Bernard Bober, predseda KBS a arcibiskup metropolita Košickej arcidiecézy. "Na hovorcovských pozíciách v rámci slovenskej cirkvi už ženy pôsobili aj v minulosti. Hovorkyňou Banskobystrickej diecézy bola už pred vyše 15 rokmi Zuzana Juhaniaková," priblížil cirkevný analytik Imrich Gazda.

Zatiaľ čo na Slovensku ide o prvú ženu vo funkcii hovorkyne Konferencie biskupov, v Česku ju už dlhodobo zastáva Monika Klimentová. "V roku 2010 som sa presunula do Prahy, kde ma vymenovali za hovorkyňu Českej biskupskej konferencie a vedúcu tlačového strediska. Asi na dva roky. Potom som si dala kratšiu pauzu, aby som sa sem v roku 2018 znova vrátila," uviedla.

Mohlo by sa zdať, že stretnúť sa so ženou vo funkcii hovorkyne konferencie biskupov je veľká výnimočnosť, no opak je pravdou. Potvrdilo to aj nedávne stretnutie hovorcov biskupských konferencií európskych krajín na Cypre. "Pravidelne tam chodí Maďarka, bola tam nová hovorkyňa zo Švajčiarska, kolegyňa z Bulharska, čiže nie je to výnimka. Už sa tam schádza pomerne dosť žien," priblížila Klimentová.

A navyše v Česku i Nemecku na mediálnych oddeleniach biskupských konferencií pracujú napríklad taktiež samé ženy. Čoraz viac ich pôsobí aj v štruktúrach Vatikánu. "Počet žien vo Vatikáne je vysoký a táto tendencia počas pontifikátu pápeža Františka ešte vzrástla. Ženy sú dnes v najvyšších vatikánskych pozíciách," uviedol Gazda.

Katarína Jančišinová, ktorá hovorí plynule anglicky, nemecky a taliansky, na post hovorkyne Konferencie biskupov Slovenska nastupuje oficiálne od 1. augusta. "Možno bude vedieť rozprávať aj inou rečou ako hovoria kňazi, pretože my máme takú kostolnú, cirkevnú reč," uzavrel Bober.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy