Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dve mestá čaká výstavba nemocnice. Peniaze budú z plánu obnovy
Zdielať na

Dve mestá čaká výstavba nemocnice. Peniaze budú z plánu obnovy

BRATISLAVA / Po tom, čo projekt nemocnice Rázsochy nebol pripravený tak, aby sa dal postaviť z peňazí z plánu obnovy, je jasné, že peniaze si napokon obhájil projekt novej nemocnice v Martine. Stavať sa však začne aj v Banskej Bystrici. No z plánu obnovy sa tam postavia iba hrubé stavby.

​O peniaze bojovali aj detské nemocnice v Košiciach a Prešove, Národný ústav detských chorôb v Bratislave či Trnave, nakoniec to bude Banská Bystrica a Martin. Rozhodlo to, že tieto dva projekty je možné stihnúť do štádia hrubej stavby do roku 2026. "Celá diskusia bola o tom, ktoré projekty vieme zrealizovať z plánu obnovy, nie o tom, ktoré projekty nemocníc sú najpotrebnejšie pre Slovensko. Do roku 2024 musíme mať zazmluvneného zhotoviteľa," povedala Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti.

"Nejde nám o to zanechať nejaké skelety, ide nám o to dotiahnuť projekt do funkčnej podoby," komentoval Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR. Reálne by dve nové nemocnice v Martine a Banskej Bystrici mohli fungovať okolo roku 2028. Z plánu obnovy sa ale postaví iba hrubá stavba. Zrejme ale bude možné aj na ďalšiu fázu – medicínske vybavenie, získať ďalšie peniaze z európskych výziev a najmenšia časť vraj pôjde zo štátneho rozpočtu.

"Vieme dostať z operačného programu Slovensko peniaze na medicínske vybavenie. Veľká časť financií je zabezpečená z európskych zdrojov, štátny rozpočet je doplnkový," dodala Lívia Vašáková. Zmení sa aj prístup z hľadiska projektového manažmentu. "Jednotlivé kroky budú vyfázované a dokonca budú naviazané niektoré odmeny či dokonca penále, keď sa to nebude realizovať," avizoval Ľudovít Ódor, predseda vlády.

Pokiaľ ide o projekt nemocnice Rázsochy, pokračuje s tým, že ak sa zrealizuje, bude ho financovať štát. Zmena lokality na výstavbu novej nemocnice, ktorá by predbežne mohla byť dokončená okolo roku 2030, nie je aktuálne témou. "Môžeme si povedať, že akonáhle by došlo k zmene tohto miesta, tak sa bavíme o sklze niekoľkých rokoch," informoval Michal Palkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy