Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Polícia chytila lupiča s granátom. Chytili ho v jeho rodnom meste
Zdielať na

Polícia chytila lupiča s granátom. Chytili ho v jeho rodnom meste

PARDUBICE / Fantóma zmenární dolapili pražskí policajti. Po celej krajine ich prepadával s granátom v ruke a odniesol si státisíce korún a eur. Mužovi hrozí až 10-ročné väzenie.

​15. apríla tohto roka vstúpil do zmenárne muž, ktorý mal kapucňu, okuliare a strnisko. Podal obsluhe papierik s inštrukciami – Daj mi všetky peniaze, inak bude zle. Následne demonštratívne položil na pult granát, na základe čoho žena v strachu o život podala mužovi niekoľkodňovú tržbu. "Žena mu postupne vydala nielen českú menu, ale aj eurá. Zmenárni vznikla škoda za viac než 350-tisíc českých korún (vyše 14-tisíc eur)," povedala hovorkyňa Polície ČR Iva Kormošová.

V opojení rýchleho zisku peňazí lupič vtrhol aj do pardubickej zmenárne, obsluha ale spustila alarm a muž utiekol bez peňazí. "Po neúspešnom pokuse sa v Prahe za 30 minút vkradol do dvoch zmenární," vyjadril sa Richard Hrdina, hovorca polície. V jednej z nich dokonca lupič demonštratívne granát odistil, aby obsluha vedela že svoje konanie myslí vážne. Richard Hrdina dodal, že: "kriminalisti zaistili kamerové záznamy, vďaka ktorým sa im podarilo zistiť podobu muža. Následne začali po ňom okamžite pátrať".

Zistili, že muž pochádza zo stredočeského Čáslava, kde je len jedna zmenáreň. Policajná hliadka ju strážila vo dne a v noci, či sa muž neobjaví aj vo svojom rodisku, a podarilo sa. "Tento muž sa zamaskoval a vyrazil k zmenárni. Pre časovú tieseň museli policajti voči mužovi okamžite zakročiť a za použitia donucovacích prostriedkov a namierenej zbrane sa muža podarilo na mieste zadržať. Pri osobnej prehliadke policajti u muža našli aj repliku granátu, s ktorou spáchal všetky skutky," opísal situáciu Richard Hrdina.

Muž sa ku všetkým lúpežiam priznal. V súčasnosti je vo väzobnej väznici a hrozí mu 10-ročný trest za mrežami.

Súvisiace články