Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Viete, v ktorej škole sa nachádza najdrahšia učebňa na Slovensku?
Zdielať na

Viete, v ktorej škole sa nachádza najdrahšia učebňa na Slovensku?

TRNAVA / Na Slovensku chýbajú pracovníci, ktorí by vedeli zapájať moderné energetické zariadenia. Na Strednej elektrotechnickej škole v Trnave preto vytvorili učebňu s najnovšími technológiami, vďaka čomu budú môcť žiakov pripravovať pre modernú prax. Multikotolňa stála 750-tisíc eur.

Žiaci v tejto učebni si budú môcť vyskúšať v praxi zariadenia na výrobu elektrickej energie, tepla a chladu. Pozeráte sa hlavný rozvádzač, ktorý je mozgom celej učebne. Je tam umiestnené veľké množstvo meračov, servopohonov, kde si môžu vyskúšať rôzne situácie. "Budú si vedieť prepínať medzi chodom plynových kotlov, tepelných čerpadiel. Budú vedieť kúriť, chladiť," poznamenal Miroslav Grutka, obchodný a projektový manažér. 

Žiaci na tomto zariadení sa budú učiť princíp fungovania tepelného čerpadla"Paradoxne ľad na výrobu tepla a pri chladiacej prevádzke tie isté zásobníky slúžia ako úložisko odpadového tepla," priblížil Erik Vodhánel, projektový manažér. 

Doteraz sa na škole prevažne učili teóriu. Teraz sa to zmení. "Výhodou tejto učebne je, že nie je umelo vytvorená pre vyučovací proces. Sú to reálne technológie, ktoré sú na trhu dostupné," uviedol Alexander Tokarčík, zástupca riaditeľky Strednej odbornej školy elektrotechnickej.  "Mňa to zaujalo, ako si vyskúšať to, vidieť to a hlavne dá sa tu nasimulovať rôzne poruchy. Odstránenie porúch, nájdenie porúch, nájdenie závady príčin porúch. Je to veľmi užitočné," povedal Jakub Kurinec, žiak Strednej odbornej školy elektrotechnickej. 

V areáli školy nainštalovali časť elektrickej siete, ktorá je reálne v našich mestách a obciach. Je to kombinácia holých a káblových vzdušných vedení. "Tak, aby pracovníci ktorí sa pohybujú v teréne si mohli nacvičiť všetko to, čo obnášajú práce na takomto vedení," poznamenal Miroslav Otočka, člen predstavenstva a prevádzkový riaditeľ Západoslovenskej distribučnej.

Táto učebňa je jedna z najdrahšie vybavených v rámci celého Slovenska a stála 750-tisíc eur. "Táto multikotolňa bude slúžiť na vzdelávanie našich študentov, ale aj zároveň ako atraktor, aby sa do vzdelávania energetiky rozhodli ísť," uviedol na záver Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy